"Ik denk dat liefde voor queer people altijd de ondertoon beheerst"

Interview met dragqueen Mila Parsec

'RuPaul's Drag Race', 'A Queen Is Born' en nog niet zo lang geleden 'Make Up Your Mind': drag wordt op tv steeds meer mainstream, maar het blijft een fascinerende hobby. We gingen in gesprek met Felix Capon, op het podium beter gekend als Mila Parsec.

Wat is drag?

"Drag is de afkorting van dressed as a girl. Die term zou volgens een theorie vroeger in het theater gebruikt zijn voor Shakepearestukken. Drag werd in de call sheet gebruikt voor een man die een vrouwenrol speelt, want vroeger mocht een vrouw niet meedoen aan voorstellingen en dan speelden mannen de vrouwenrollen."

"Ik denk dat drag vandaag een beetje een genderfuck is voor de meeste mensen die het doen. Er zijn vrouwen die zich verkleden als mannen, je hebt mannen die zich verkleden als vrouwen, je hebt mensen die zich niet identificeren met een bepaald gender en dan een of andere zotte verschijning doen. En ik denk dat het doel altijd is om mensen te interesseren door met uiterlijke genderkenmerken te werken. Het is ook totaal niet noodzakelijk dat je een ander gender of geslacht nabootst."

Hoe ben je met drag begonnen?

"Toen ik aan de universiteit startte, ben ik enorm geïnteresseerd geraakt in make-up. Op een bepaald moment maakte ik een tochtje naar de Kruidvat en nam ik wat spulletjes mee waarvan ik de naam herkende. Ik heb dat een dik jaar lang achter gesloten deuren geprobeerd en dan wilde ik wel eens kijken hoe ver ik kon gaan met make-up. Hoeveel kan ik veranderen aan mezelf? Dan ben ik met drag begonnen in mijn kamer, en de eerste keer op een echt podium was in 2018."

Hoe verloopt een dragshow? Wat kunnen mensen verwachten als ze naar een show gaan?

"Meestal is een dragshow playback op nummers. De muziek speelt en dan doet de performer daar een eigen soort act op. Vaak gaat het verder dan dansen of playbacken en wordt er een verhaal verteld. Vaak is dat ook komisch bedoeld, bijvoorbeeld door iets te doen met de lyrics van een super serieus nummer. Maar dat hoeft zeker niet. Je hebt ook mensen die live muziek spelen of live zingen, dat is wat ik meestal doe."

"Ik merk dat Gentse queens heel ambitieus zijn"

"Ik denk dat liefde voor de queer community en queer people altijd de ondertoon beheerst. Iedereen voelt zich een beetje speciaal tijdens een show, zowel de performer als het publiek. Het is een zeldzaam moment dat moeilijk te omschrijven is. Ik probeer altijd de vergelijking te maken tussen een dragshow en een theatervoorstelling. Een theaterstuk is vaak heel gepland, maar bij een dragshow is er een enorme dynamiek tussen de performer en het publiek, want dragqueens leven op het applaus en op geluid. Voor een stil publiek staan is verschikkelijk. Maar een echt goeie performer, die weet ook daarmee iets te doen."

Kan je iets zeggen over de Gentse dragscene?

"Rond 2018 is drag aan een opmars begonnen in Gent met de oprichting van het collectief House of Lux. In mijn ervaring is drag dan populairder geworden in Gent. En drag verschilt enorm met travestie. Dat is ook een mooie kunst, maar het is traditioneler: een man verkleedt zich in een vrouw en playbackt. Vandaag is drag veel breder, het is een visie, iets wat in je zit en dat je doorgeeft. Het heeft minder te maken met talent, het is eerder hoe sterk je bent met het publiek. In Gent wordt veel gefocust om zoveel mogelijk aspecten van drag goed uit te voeren. Ik merk dat Gentse queens heel ambitieus zijn."

Soms lijkt het alsof een dragqueen een tweede persoonlijkheid creëert met drag. Hoe ben jij als queen?

"Ja, ik denk ook wel dat dat bij mij zo is. Als ik in de spiegel kijk terwijl ik in drag ben, zie ik echt iemand anders. Het is ook heel gek dat als je vaak drag doet, je altijd dezelfde persoon ziet. Je kan altijd je haar en je make-up veranderen, maar je personage in drag ziet er bijna altijd hetzelfde uit. Gelukkig maar, want zo kunnen drags herkend worden."

"Je weet dat na die avond het poppetje terug in de doos gaat"

"Het mentale aspect speelt ook mee. Sommige artiesten zien hun personage als een andere persoon dan zichzelf, anderen vinden dat ze in of uit drag helemaal hetzelfde zijn. Ik ben nu op het punt gekomen dat de twee overlappen. Ik heb kwaliteiten van Mila Parsec, mijn dragpersonage, overgenomen en ben bijvoorbeeld veel assertiever geworden. Vroeger was ik sociaal echt een ramp en zij heeft mij daar veel mee geholpen. Het speelt ook mee dat je weet dat na die avond het poppetje terug in de doos gaat. Dat geeft je een bepaalde geruststelling. De twee overlappen nu dus meer dan in het begin, maar ze zijn altijd aanvullend geweest. De slechtere kwaliteiten van Felix neem ik niet mee in Mila en omgekeerd."

Onlangs was 'Make up your mind' te zien op VTM, en toen bleek dat drag nog steeds controverse oproept. Hoe kijk jij naar zulke programma's?

"Het is representatie en op dit punt is alle representatie goed. Het grootste probleem met, zelfs niet alleen drag, maar alle dingen waarover mensen nu clashen, is onwetendheid. Er iets van kunnen zien, is nu echt al een stap vooruit. Sommige dingen hadden sowieso beter gekund. Ik vind het goed dat het er is en ik hoop dat we erin kunnen groeien, zowel op vlak van schaal als van kwaliteit."

"Waarom het controversieel is? Ja, drag is super radicaal 'nee' zeggen tegen alles wat je ooit geleerd hebt. Als je jarenlang hebt geleerd dat iets niet mag, en plots doet iemand op tv dat allemaal, dan is het normaal dat dat iets losmaakt. Dat is altijd al de bedoeling geweest van drag. Een goede side note daarbij is wel dat goede drag voor mij altijd gebracht wordt met goede bedoelingen. Het is niet omdat je drag doet, dat je zomaar alles mag doen wat je wil. Dat je die personages kan wegsteken, geeft je geen vrijpas om racistische opmerkingen te geven of om te bodyshamen. Daar staat drag niet voor. Drag staat altijd voor vrijheid in wat je doet en wie je bent."

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen