Dromen van slapen

Wat te doen als Klaas Vaak niet meer wil langskomen

Na de feestdagen, de blok en het vieren van het einde van de blok merken sommige studenten bij aanvang van dit semester de gevolgen daarvan voor hun nachtrust. Een poging om een slaappatroon te creëren of een bioritme aan te schaffen is op zijn plaats.

Velen maken zich waarschijnlijk schuldig aan de verwaarlozing van ons slaappatroon: nachtjes doordoen, heel laat (of vroeg) uitgaan, tot een gat in de nacht series kijken, om dan vervolgens een volledige dag in bed te besteden.  Nochtans schijnt een regelmatig slaappatroon veel positieve effecten met zich mee te dragen. Uiteraard ben je minder vermoeid en prikkelbaar, maar je kan je ook beter concentreren, je hebt een lagere bloeddruk en je houdt je gewicht en stressniveau onder controle. Te weinig slapen doet je fysiek geen goed. Gevolgen zijn hoofdpijn, wallen onder je ogen en een verhoogde vatbaarheid voor ziektes. Sommige bronnen beweren zelfs dat goede slapers een hoger libido zouden hebben, maar dat lijkt in strijd te zijn met de vele wanhopige specimens die men om drie uur ’s ochtends in de Overpoort kan aantreffen.

Des duivels

De gelegenheid biedt zich aan om minstens een week te streven naar een uitgerust leven. Ik zoek er een rits slaaptips bij en maak een plan. De meeste slaaptips gaan over dingen die te vermijden zijn: cafeïne, tabak en alcohol zijn des duivels na 17 uur. Dichter tegen het slapengaan zijn een te volle maag, intensieve fysieke inspanningen en schermen zoals smartphones en je pc af te raden. Een halfuurtje voor het slapengaan gaat alles dus uit.

Ik zoek er een resem aan slaaptips bij en maak een plan

De CM (Christelijke Mutualiteit, red.) deelt ons in haar katholieke wijsheid mee dat pas bezig zijn met je slaap op het moment dat je in bed duikt al te laat is. Dus stel ik als voorbereiding op deze missie een plan op met een geschatte timing voor het hele slaapritueel. Slapen doe je in cycli van ongeveer anderhalf uur. Deze cycli doorloop je vier à vijf keer per nacht, afhankelijk van je persoonlijke behoeften. Om acht uur willen opstaan betekent dus dat je om elf uur, half één of twee uur moet inslapen. Schat de tijd die je nodig hebt om te slapen ook niet te ruim in, want té veel slaap leidt tot onderbroken en oppervlakkige slaap. Bedtijd is in het geval van deze redacteur kwart na twaalf, want dat laat een kwartier om in te slapen. Dit hoort ook elke dag nagenoeg hetzelfde te zijn, voor een goede, regelmatige slaap.

Geïsoleerd

Het gebeuren voor het slapen zelf wordt ook vooraf gepland. Veel bronnen geven verschillende tips omtrent wat je kan doen net voor bedtijd. De belangrijkste trend hierin is ervoor zorgen dat, zoals eerder gezegd, je de schermen uitdoet een halfuur voor het slapengaan. “Excuseer,” zullen jullie zeggen, “een volledig halfuur wakker functioneren zonder mijn smartphone? Maar wat als de wereld me nodig heeft? Wat moet ik zelfs aanvangen?” Vrij zeker gesteld zal de wereld niet vergaan omdat jij niet direct op een berichtje kan antwoorden. Een goede functie op je smartphone is het halve maantje met ‘niet storen’ onder. Je kan daarmee je gsm zo instellen dat meldingen er niet doorkomen, maar misschien van bepaalde mensen wel, of wie twee maal na elkaar zou bellen ook.

Tijdens dit halfuurtje isolatie van de buitenwereld zijn er veel opties om je bezig te houden. De Blandino's onder ons kunnen het invullen met wat meditatie, yoga of een schrijf- of ontspanningsoefening. Maar een boek lezen, een bad of een douche nemen of een potje rampetampen met de persoon naast je is uiteraard ook een optie. Wie wakker blijft door piekergedachten, kan dit halfuurtje benutten om even alles van zich af te schrijven. Geen zorgen, dit halfuurtje is eigenlijk al vlug voorbij, zeker als je een skincare routine, tandjes poetsen, pyjama aandoen en de spullen voor de volgende dag klaarleggen erbij rekent.

In theorie zou je dan ’s ochtends moeten opstaan, niet snoozen

Vervolgens slaap je in, in een bij voorkeur donkere, goed verluchte kamer tussen zestien en achttien graden waar het netjes is en waar je enkel slaapt of seks hebt. Het gemiddelde kot beantwoordt hier niet aan, zoveel is duidelijk. In theorie zou je dan ’s ochtends moeten opstaan, niet snoozen, onmiddellijk je gordijnen opentrekken. Om verder ook een goed slaappatroon te onderhouden zou je ook voldoende moeten bewegen en op regelmatige basis aan sport moeten doen.

Jongens zijn je slaap niet waard

Een week deze waslijst aan vereisten onderhouden lijkt in eerste instantie een monstertaak. De eerste paar dagen lijkt het zelfs stom om Netflix aan de kant te schuiven en vervolgens nog niet onmiddellijk te slapen. Ik kies ervoor om enkele dagen rustige yoga te doen voor ik begin met mijn huidverzorging, tanden poetsen en me klaar maak voor bed. Vervolgens leg ik elk apparaat af en kruip ik met een boek in bed. Mijn smartphone ligt aan de andere kant van de kamer, zodat ik er niet kan naar grijpen als ik dat wil. Een wondermiddel is het niet. Na twee dagen valt er nog maar weinig verbetering op te merken. Ik blijf snoozen en uit mijn bed kruipen blijft bijna even pijnlijk als een kerel die je laat zitten nadat je hebt betaald voor de cosy seats in de cinema.

Er zijn wat zwakke momentjes: dag drie vergeet ik mijn gsm op ‘niet storen’ te zetten en kom ik na een ‘bzzzt, bzzzzt.’ uit bed omdat ik heel graag wil weten of de kerel uit bovenstaande alinea toch niet heeft geantwoord op mijn bericht van een zestal uur geleden. Dat was niet zo. Vervolgens wordt Instagram een afleidende factor en is er anderhalf uur van de nacht verdwenen. Nee, hij was het niet waard. Op dag vier gaat alles perfect. Ik word zelfs vijf minuten voor het alarm wakker. De vijfde dag zonder alcohol is er echter te veel aan en het nachtleven wint van mijn discipline en volharding. Toegegeven, het was nooit een eerlijke strijd.

Toegegeven, het was nooit een eerlijke strijd

Nog drie dagen volgen in dit experiment met het zogeheten illustere ‘bioritme’. Het gaat steeds makkelijker. Op het einde van de week zijn de positieve effecten, ondanks de twee dipjes, al merkbaar. Ik ben iets opgewekter en raak niet meer midden op de dag vermoeid. De vermoeidheid komt bovendien vanzelf tegen het tijdstip waarop de slaap zou moeten gevat worden. Mijn huid ziet er beter uit, maar dat is ook mede te danken aan de ingebouwde routine elke dag om aan huidverzorging te doen. Deze effecten komen niet enkel van het inbouwen van een routine, maar het blijkt ook makkelijker om op te staan in een nette kamer, gehuld in een knusse pyjama. Op lange termijn lijkt het alleen maar aan te raden om dit vol te houden. De uitdaging is nu om na een avondje stappen of een nachtje doordoen niet te hervallen in oude gewoontes.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen