Internationaal: Prestigieuze universiteiten in meme-oorlog

Memes: ze brengen de meesten onder ons elke dag weer een smakelijke lach. Ze gaan over allerlei populaire en absurde onderwerpen. Weinigen associëren ze echter met de universiteit, tenzij je toevallig aan een prestigieuze Britse studeert. Huh?

Als je denkt aan Oxford, Cambridge of Imperial College London (ICL), zie je waarschijnlijk beelden van grote, mooie campussen met groene graspleinen en overal studerende studenten voor je. Misschien denk je aan prestigieuze aula’s met de meest intelligente (of rijke) leerlingen ter wereld, die iedere avond tot een stuk in de nacht zitten te studeren. Waar je echter hoogstwaarschijnlijk niet aan denkt, is een memecultuur die de onze verreweg overstijgt. Wat is er zo speciaal aan die memecultuur en waar komt ze vandaan?

Oorsprong en onderwerp

Sofija Dimoska (20), meme-delende studente Electrical Engineering aan ICL, vertelt over hoe millenials memeology geïntroduceerd hebben in de Britse academische cultuur. Volgens haar kan de herkomst herleid worden naar de vele Facebookpagina’s die werden opgericht om aan hoog tempo memes te maken en te delen. Zo heeft iedere zelfrespecterende universiteit zijn eigen memepagina op facebook, met namen als Memeperial (ICL), Memebridge (University of Cambridge), Memechester (University of Manchester) en vele andere. Op deze pagina’s worden meestal meer algemene dingen gepost: memes over het studentenleven, popcultuur, actua enzovoort. Verder worden daar ook memes gepost die gaan over fenomenen aan de universiteit zelf. Zo heeft ICL een enorme cultus rond curly fries, gekrulde frieten, die dan bijvoorbeeld vormelijk geanalyseerd worden door gebruik van de gulden snede. Blijkbaar geloven ze daar allemaal dat het door de goden zelf gebracht is naar ICL.

Een andere Britse student, Alexandre Eira (19), student Fysica aan de University of Oxford, zegt dat we voor de écht specifieke memes naar de aparte memegroepen moeten gaan, die blijkbaar voor iedere studierichting zouden bestaan. In deze (meestal besloten) Facebookgroepen delen studenten dagelijks zelfgemaakte memes over proffen, lessen en examens. Een fenomeen dat ook bij ons voorkomt, zij het in mindere mate. Verder vertelt hij dat veel van deze memes ook nog op de klassieke manier gedeeld worden: gewoon via chat doorsturen naar vrienden. Een randfenomeen in de memecultuur zijn ook de confession-pagina’s (met hetzelfde model als bijvoorbeeld UGent Confessions), waar studenten ook af en toe memes naar doorsturen.

Millenials hebben memology geïntroduceerd in de Britse academische cultuur

Wie maakt ze? Waar komen ze vandaan?

Beide studenten getuigen dat de meeste memes gemaakt worden door een select groepje van diehard memers (lees: ‘mensen met teveel tijd’) uit allerlei studierichtingen. Een algemene tendens is wel dat de meeste van deze makers uit richtingen komen die rond computertechnologie draaien. Geen van hen heeft ooit zelf een meme gemaakt, maar Sofija zegt dat ze de gemaakte memes wel religieus opvolgt. Zo zegt ze zelf: “Ik heb er nog nooit één gemist van Memeperial, die pagina is echt goud waard”.

Same

Waarom worden deze memes zo wijd verspreid? Sofija verklaart het als volgt: “Memes zijn ongelooflijk herkenbaar, volgens mij is dat ook de reden dat mensen ze delen. Daarnaast creëren ze een soort verbondenheid met andere studenten, zeker de meer specifieke memes dragen bij aan een soort gedeeld universiteitsleven. Zo zal enkel iemand die op ICL studeert onze obsessie met curly fries begrijpen.”

"Memes lichten een zwakke schakel in het systeem uit" - Sofija Dimoska

Daarnaast vindt ze memes ook gewoon een enorm sterke manier om een boodschap over te brengen. “Memes zijn geweldig omdat ze vaak een zwakke schakel in het systeem uitlichten, waardoor studenten sneller overgaan tot actie. Het is een zeer populaire mediavorm die mensen graag delen omdat het hen doet lachen.”

Ze wijst echter wel op een paar gevaren die met het format gepaard gaan: “Soms is er het risico dat een meme zeer beledigend wordt, maar ik vind dat je op zo’n momenten moet beseffen dat het gaat om een meme en dat die in de eerste plaats gemaakt is om mee te kunnen lachen.”

Meme-oorlog

Een enigszins spectaculair fenomeen aan prestigieuze universiteiten in Groot-Brittanië is de meme-oorlog die zich schijnbaar permanent afspeelt tussen verschillende universiteiten. Waar wij ons allemaal wel eens bezondigen aan lachen met de VUB, de KU Leuven of zelfs de Gentse hogescholen, smijten Britse universiteiten met memes naar elkaar. Afhangende van het moment en de afstand tot de andere universiteit, verandert het slachtoffer van de meme weleens. University College London (UCL) is momenteel bijvoorbeeld hét onderwerp van spot bij uitstek voor de studenten van ICL.

Zo vind je vaak memes waar op ludieke wijze gelachen wordt met het intelligentieniveau van de gemiddelde UCL-student (spoiler: het ligt blijkbaar laag, als we de memes enigszins mogen geloven), of hun gebrek aan infrastructuur. Sofija noteert er wel graag nog bij dat ICL en UCL goede vrienden zijn, maar dat ICL haar concurrent toch graag beschimpt bij iedere kans, omdat ICL nu eenmaal de betere universiteit is.

Eindelijk konden ze naar believen memes bestuderen en er nog eens academische credits voor krijgen ook

Linkse leugenpers?

Vorig jaar rapporteerde Varsity, de respectabele studentenkrant van Cambridge, dat de universiteit op de proppen kwam met een nieuw vak: Understanding and Analysis of the Meme Revolution (Begrip en Analyse van de Meme Revolutie). Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje, het dook hier en daar zelfs op bij internationale nieuwssites. Vele studenten waren dolenthousiast omdat ze eindelijk de studie van hun dromen hadden ontdekt: eindelijk konden ze naar believen memes bestuderen en er nog eens academische credits voor krijgen ook. Helaas eindigde de euforie toen ze de datum bekeken waarop het artikel werd gepubliceerd: 1 april 2017. Alexandre haalt dit voorbeeld aan om aan te tonen hoe wild het fenomeen van memes aan Britse universiteiten is. Het feit dat dit valse nieuws zelfs het buitenland bereikte, toont aan dat er toch iets groots aan de hand is in Groot-Brittanië. Memes worden zo vanzelfsprekend genomen, dat het zo gek nog niet zou zijn om het te gaan studeren.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen