Altijd al eens in de huid van Tarzan willen kruipen? Tegenwoordig plakt daar een fancy term op: “Move Natural”. Onze redacteurs riepen hun oerinstincten op en lieten het dier in zichzelf volledig los.
“Gaat er iemand mee naar Move Natural? Naar ‘t schijnt is dat een workshop waar je moet bewegen zoals aapjes! Kijk, zoals in dit filmpje!” In het filmpje in kwestie is instructeur Harm Loontiens te zien, die over de grond sluipt als een panter die een prooi in het oog heeft. De nieuwsgierigheid van enkele redactieleden is geprikkeld en met een klein groepje besluiten we om deel te nemen aan een sessie van ‘Move Natural’ op het Veermanplein. Wij willen ook wel eens leren hoe je de innerlijke chimpansee in jezelf naar boven haalt. Al snel ontdekken we dat ‘Move Natural’ niet zomaar staat voor katachtig rondgesluip en boomgeklim, maar eerder voor het terugvinden van de connectie tussen mens en natuur, en dan vooral tussen de mens en haar natuurlijke bewegingen.
De bedoeling is dat je aan de hand van behendigheids-, stretch- en krachtoefeningen niet alleen je fysieke, maar ook je mentale conditie op peil brengt. De holistische training zou er dus voor zorgen dat je je zelfs bij dagdagelijkse activiteiten zoals de vuilbak ledigen klaarwakker, gracieus en in balans voelt. Het is natuurlijk al eeuwenlang algemeen bekend dat een gezonde, beweeglijke levensstijl zorgt voor een betere mentale gezondheid. Mens sana in corpore sano, dat soort dingen. Ook talloze wetenschappelijke studies toonden al het positieve effect van sport op de menselijke psyche aan. Tijdens het sporten komt namelijk het beloningshormoon dopamine vrij, wat het gelukzalige gevoel, ook wel gekend als een runners high, veroorzaakt. Vindt u het concept nog steeds wat zweverig? Wij kunnen u er alvast van verzekeren dat de sessie zelf het allesbehalve was.
Tendinitis, luxaties en dood
De groepssessie waar wij aan deelnamen, bleek veeleer een kracht- en conditietraining te zijn die de deelnemers onder deskundige begeleiding moest voorbereiden op het echte werk. Geen wonder, want het is dan ook niet aan te raden om hier zonder voorgaande spiertraining aan te beginnen. Dat geldt eigenlijk voor elke sport. Veel beginnende sporters maken de fout om meteen té intensief en onopgewarmd te starten en/of achteraf niet of onvoldoende te stretchen, waardoor je de kans op blessures juist vergroot. In het beste geval ben je achteraf nog wat stijver dan je normaal zou zijn, in het slechtste geval zit je vroeg of laat met spier- of peesscheuren en ontstekingen, of zelfs een verkorte spier en ben je vervolgens weer enkele weken tot maanden buitenspel. Te zwakke spieren kunnen ook zorgen voor een verminderde stabiliteit in de gewrichten, waardoor je een grotere kans krijgt op ontwrichtingen of ‘luxaties’. Het vermogen van een spier om reflexmatig een gewrichtsluxatie tegen te houden, noemt men ‘proprioceptie’. Een belangrijke proprioceptieve pees is de patellapees, die ontwrichting van de knieschijf moet tegenhouden. De patellapees is een brede pees die gevormd wordt door de voorste dijspieren, die instaan voor het strekken van de knie, en die aanhecht op het scheenbeen en dus over de knieschijf loopt. Bij iemand met zwakkere voorste dijspieren, zal de proprioceptie van de patellapees ook minder goed zijn waardoor hij of zij gevoeliger zal zijn voor trauma’s bij verkeerde bewegingen of overbelasting. Dit was maar een van de vele voorbeelden, maar dit geldt voor de spieren in bijna alle grote gewrichten.
Om een lang verhaal kort te maken: voorbereidende spiertraining, opwarming en stretching zijn ontzettend belangrijk om blessures en zelfs pauzes te voorkomen, en dat weten ze ook bij Move Natural.
"Een belangrijke proprioceptieve pees is de patellapees"
"Squat's happening?"
Bij de eerste opwarmopdracht moeten we in duo's elkaars knie proberen tikken. Het is de bedoeling dat de mannelijke of vrouwelijke evenknie jouw aanraking probeert te ontwijken. Al snel resulteert het geheel in een gek dansje waarbij Harm ons moet terugfluiten. Onze lachspieren zijn volledig opgewarmd en wij denken klaar te zijn voor het stevigere werk.
Wanneer Harm ons demonstreert welke oefeningen we nadien dienen uit te voeren, merken we dat de temperatuur al snel naar ongekende hoogtes stijgt. Ook bij onze mannelijke redacteur, tevens de enige mannelijke deelnemer. Twee teams nemen het tegen elkaar op door zo snel mogelijk te squatten. Het doet ons een beetje denken aaan de lessen Lichamelijke Opvoeding. Trauma’s komen naar boven. We worden genadeloos verslagen door het andere team. Een van de redactrices wordt melancholisch en haalt herinneringen op aan de tijd dat ze het totaalpercentage van haar rapport zonder L.O. berekende.
"Onze lachspieren zijn volledig opgewarmd"
De volgende opdracht belooft een soort reisje rond de wereld voor volwassen dames te worden, met de Gentse haven als decor. Er zijn tien oefeningen en elke veertig seconden moeten we doorschuiven naar de volgende. We boksen, we tillen gewichten, we springen, we maken golven met zware touwen en gooien ballen tegen de muur. Al snel voelen we die oerinstincten in ons bovenkomen. Natuurlijke aroma’s verspreiden zich. We hebben zin om net zoals in de filmpjes van Harm in bomen te kruipen en het dier in ons volledig los te laten. Blijkbaar spaart Harm dit voor de bootcamp op zondag of een persoonlijke sessie.
The week after
De dag nadien bewegen we ons allesbehalve natuurlijk. We zijn stijve harken. Spieren waarvan we het bestaan niet kenden, doen pijn. Veel pijn. Het lief van een van de redactrices wordt gedwongen haar te masseren. Een andere redactrice blijkt uit een ander hout gesneden: het houterig zijn neemt ze er graag bij, want dan pas heeft ze het gevoel dat ze flink heeft gewerkt.
Reactie toevoegen