Amber Coone (Maya Van de Velde)
Faculteit: Ingenieurswetenschappen (Amber) en Economie en Bedrijfskunde (Maya).
Studierichting: eerste master Burgerlijk Ingenieur Materiaalkunde (Amber) en eerste master Handelsingenieur Finance (Maya).
Actief in: Duurzaamheidspact, D'Urgent, MaChT, Vlaamse Jeugdraad.
Ervaring als stuver: geen, "maar wel 100% voorbereid op deze rol".
"Er is nog veel ruimte voor verbetering op vlak van duurzaamheid"
Wat is je mening over kippengehakt in de brugspaghetti?
"Dit lijkt ons een leuke afwisseling. Kippengehakt heeft wel een lekkere smaak. Fijn dat de brugspaghetti zoveel aandacht krijgt."
Waarom studentenvertegenwoordiging?
"Tijdens het lange wachten aan de resto's realiseerden we ons dat dit beter kan. Bij deze willen we hier verbetering in brengen."
Waarom de SoRa?
"Het sociale aspect van studeren mag niet over het hoofd gezien worden. Het is een essentiële factor voor het succesvol afronden van studies, zowel voor het slagen als voor de persoonlijke ontwikkeling."
Waarom moeten mensen op jullie stemmen?
"We hebben concrete ideeën en zetten zowel in op kleinere initiatieven als grotere projecten. Bovendien hebben we als duo een diverse en complementaire skillset. Samen bundelen we ervaring in beleidsvorming vanuit het perspectief van de studenten en dat van de faculteiten."
Wat zijn de heikele punten op vlak van sociale voorzieningen aan de universiteit?
"We geloven dat er nog veel ruimte voor verbetering is op vlak van duurzaamheid, in de zin dat we als universiteit nog veel beter kunnen omspringen met tijd en middelen. Zo krijgen we meer voor minder."
Geef 3 concrete zaken die jullie willen veranderen binnen jullie mandaat.
"1. We pleiten voor efficiëntere bediening in de resto's, capaciteitsverhoging waar nodig en interne herverdeling van overschotten en tekorten.
2. We willen faculteiten aansporen om thesissen niet langer op papier in te dienen. Naast bomen spaart het de student ook tijd en geld uit.
3. We willen het derdebetalerssysteem invoeren bij studentenartsen. Zo betaal je als student enkel het remgeld."
Vinden jullie samenwerking met andere stuvers belangrijk of verdedigen jullie liever jullie eigen standpunten?
"We zijn sterk overtuigd van onze standpunten. We kijken er wel erg naar uit om met onze mede-stuvers in dialoog te treden om hun perspectief te kennen en samen de grootste verbetering voor de studenten te verwezenlijken."
Onno Vandewalle (Gertjan Decock)
Faculteit: Politieke en Sociale Wetenschappen (Onno) en Letteren en Wijsbegeerte (Gertjan).
Studierichting: master Internationale Politiek (Onno) en eerste bachelor Kunstgeschiedenis (Gertjan).
Actief in: Comac-Gent.
Ervaring als stuver: geen ervaring als verkozen stuver, Onno was wel actief in de beweging tegen besparingen op onderwijs in 2014.
"Als studenten samen één vuist maken, kunnen we veel bereiken"
Wat is je mening over kippengehakt in de brugspaghetti?
"Prijs-kwaliteit dik in orde."
Waarom studentenvertegenwoordiging?
"Wij willen de belangen van de studenten verdedigen. Daarom gaan wij voor betaalbaar, kwaliteitsvol en kritisch onderwijs. Wij willen ons verzetten tegen besparingen en de sociale selectie waar ons onderwijs mee te maken krijgt. Wij willen niet in naam van de studenten werken maar wij willen met de studenten werken. We willen dit doen door constant in direct contact met de studenten te staan maar ook door de studenten te mobiliseren en zelf in actie te laten komen voor ons onderwijs. Studentenvertegenwoordiging moet actief en participatief zijn."
Waarom de SoRa?
"In de sociale raad worden veel zaken behandeld die een directe impact hebben op studenten. Wij willen de stem van de studenten laten horen in de SoRa. De homes, openbaar vervoer, de resto's, etc. Het zijn allemaal zaken die studenten aanbelangen en waar studenten een mening over hebben. De sociale voorzieningen zijn ontoereikend aan de UGent momenteel en dat beperkt de toegang tot hoger onderwijs voor veel mensen. We willen onze visie op democratisch, kwaliteitsvol en kritisch onderwijs laten klinken in de Sociale Raad en opkomen tegen de elitarisering van onderwijs en voor een onderwijs voor iedereen: democratisch, kwaliteitsvol en kritisch."
Waarom moeten mensen op jullie stemmen?
"Wij maken deel uit van een lijst met 10 kandidaten met een democratische visie op onderwijs: Studenten Troef. Wij gaan nu rond met enquêtes in de auditoria en stellen op basis van deze enquête een programma op rond onze principes. Wij willen blijven rondgaan in de auditoria na de verkiezingen, wij willen weten wat er leeft onder de studenten. Als er belangrijke kwesties besloten worden aan de universiteit willen wij algemene vergaderingen organiseren waar alle studenten welkom zijn. Zo kunnen we als studenten op democratische wijze onze belangen verdedigen en onze mening brengen. Wij willen met de studenten een beweging beginnen voor democratisch, kwaliteitsvol en kritisch onderwijs. Stemmen is bij ons maar de eerste stap."
Wat zijn de heikele punten op vlak van sociale voorzieningen aan de universiteit?
"Studenten betalen vaak veel te veel geld voor een kot en de plaatsen in de homes zijn beperkt. Boeken zijn buitensporig duur, de rekeningen lopen alsmaar hoger op. Wij vinden ook dat het inschrijvingsgeld voor een enorme sociale selectie zorgt, het inschrijvingsgeld moet verlagen. De werkdruk wordt steeds hoger en er is minder begeleiding. Studenten zouden goedkoper gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer, liefst gratis."
Geef 3 concrete zaken die jullie willen veranderen binnen jullie mandaat?
"1. De werking van de studentenvertegenwoordiging zelf, van een passief medebeheer model naar een actief participatiemodel zoals in 2014 met de beweging tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Als studenten samen één vuist maken, kunnen we heel veel bereiken
2. Meer studentenhomes en aan lagere prijzen
3. Maximumfactuur voor boeken en lesmateriaal"
Vinden jullie samenwerking met andere stuvers belangrijk of verdedigen jullie liever jullie eigen standpunten?
"Wij zijn voorstander van samenwerking met andere stuvers. Samenwerking staat centraal bij Studenten Troef en we hopen ook dat zoveel mogelijk stuvers met ons willen meewerken."
Alison Vandermeersch (Ine Mortier)
Faculteit: Economie en Bedrijfskunde
Studierichting: Derde bachelor Handelswetenschappen (Alison), eerste master Handelsingenieur (Ine)
Actief in: Stuveco (Alison); Stuveco, GUK, VEK (Ine)
Ervaring als stuver: Alison: jaarverantwoordelijke en lid van verschillende commissies in Stuveco. Ine: vier jaar lang Stuveco.
"We zijn klaar om de belangen van elke student te verdedigen"
Wat is je mening over kippengehakt in de brugspaghetti?
Alison: "Ik eet liever een klassieke spaghetti bolognaise." Ine: "Ik ben wel fan van kippengehakt aangezien ik eeuwig op dieet ben."
Waarom studentenvertegenwoordiging?
Alison: "Om zo de studenten ook een kans te geven om hun mening te uiten en meer te weten te komen over de interne werking." Ine: "Om te zien hoe beslissingen gemaakt worden en studenten een stem te geven."
Waarom de SoRa?
Alison: "Om inzicht te krijgen in de begroting van de verschillende studentenvoorzieningen en projecten. De beslissingen van de SoRa hebben rechtstreeks invloed op de studenten." Ine: "De SoRa maakt beslissingen die rechtstreeks de studenten aanbelangen en daarom denken we dat we ook echt goeie input kunnen geven."
Waarom moeten mensen op jullie stemmen?
Alison: "We zijn klaar om ons meer te engageren op de UGent en om de heikele punten van studenten weg te werken." Ine: "We zijn allebei heel toegankelijk en klaar om de belangen van elke student te verdedigen."
Wat zijn de heikele punten op vlak van sociale voorzieningen aan de universiteit?
Alison: "Te weinig studeerplaatsen, niet overal is er drinkbaar kraantjeswater ..." Ine: "Plaatsen om te studeren, vooral in examenperiode, die voldoende lang beschikbaar zijn. Voldoende stopcontacten in alle bibliotheken en plaatsen waar groepswerk gedaan wordt. Goede WiFi in alle gebouwen/auditoria."
Geef 3 concrete zaken die jullie willen veranderen binnen jullie mandaat?
Alison: "1) Meer studieplekken met ruimere openingsuren. 2) Op elke faculteit een waterkraantje voor flessen bij te vullen. 3) Glazen in de studentenresto's in plaats van bekertjes." Ine: "1) Gezonde/voedzame alternatieven in de automaten (bv. Fruit, rijstkoker, multigranenrepen...) 2) Meer studeerplaatsen. 3) Grootschalige rondvraag bij studenten wat zij willen.
Vinden jullie samenwerking met andere stuvers belangrijk of verdedigen jullie liever jullie eigen standpunten?
Alison: "Ik zou heel graag samenwerken met andere stuvers, zien wat hun ideeën zijn en de koppen samen leggen voor een goede oplossing." Ine: "Samenwerken leidt meestal tot nieuwe inzichten en een beter resultaat, dus wij willen ons daar zeker voor inzetten!"
Ook nog dit
We ontvingen geen antwoord van de overige drie duo's. Ook zij komen echter op voor de Sociale Raad: Louis Ampe (Dries Van Meirhaeghe), Gijs Boogers (Maarten Debruyne) en Selena Fauconnier (Annabelle Depuydt)
Reactie toevoegen