Please, don’t come as you are?

In een vorige editie kwam de studentenvereniging Acantha aan bod. Ze wil een veilige haven creëren voor LGBTQ+-mensen, omdat dit niet altijd zo evident is in andere verenigingen. Een nobel doel, maar kan Acantha het ook waarmaken?

In editie 645 van Schamper kon je onder de rubriek 'Vreemdste Vereniging' al lezen over Acantha, een Gentse studentenvereniging die een toevluchtsoord wil creëren voor alle LGBTQ+-mensen die zich minder welkom zouden voelen in andere verenigingen. Dit zit ook deels ingebakken in hun ontstaansgeschiedenis. De vereniging zou opgericht zijn omdat iemand vanwege haar geaardheid geen praeses mocht worden in een andere studentenvereniging. Recent kregen we echter enkele klachten binnen over de vereniging. Om de situatie wat beter in kaart te brengen, gingen we apart in geprek met ex-leden van Acantha om na te gaan wat er precies aan de hand is. Om zeker te zijn dat we Acantha niet vals beschuldigen, gaan we enkel in op de klachten die bij iedereen aan bod kwamen. Onze bronnen wensten allemaal anoniem te blijven.

Ten eerste blijkt vriendjespolitiek een probleem te zijn binnen Acantha. "Als je in het praesidium zit, begin je snel een beeld te krijgen van wat voor grote rol vriendjespolitiek speelt binnen Acantha. Als je geen deel bent van het kern-vriendengroepje, dan ben je bij voorbaat eigenlijk al volledig uitgesloten", vertelt onze anonieme bron. Daarnaast zouden ze ook een dubbele moraal hebben wat de regels betreft: "Het is heel pick-and-choose welke regel je bij wie toepast." Het zou dan onder andere gaan over de regels met betrekking tot relaties hebben met schachten en drugsgebruik. De club zou daarnaast een oppervlakkige sfeer hebben en ijverige studenten en andere verenigingen minachten. "Ze benoemen andere clubs constant negatief."

"Het is heel pick-and-choose welke regel je bij wie toepast"

Niet alleen nepotisme schijnt een probleem te zijn, Acantha maakt precies ook een diepere waardencrisis door. Zo staat er op hun website te lezen: "Come as you are, and have a great time". Toch voelen sommige leden van Acantha zich niet altijd even welkom als ze komen zoals ze zijn. Mensen met een mentale beperking of een andere genderidentiteit zouden meesmuilend bekeken worden.

Zelfs mensen die zich nog onzeker voelen omtrent hun seksualiteit, uitgerekend de doelgroep van Acantha, voelen zich niet altijd op hun gemak. Een bron vertelt ons: "Op de schachtenverkoop moest je vragen beantwoorden. Ik kreeg heel brave vragen, maar aan een vriendin van mij vroegen ze 'wat ben jij eigenlijk?'. Zij was daar zelf nog niet helemaal zeker over, maar ze zetten haar onder druk. Ze voelde zich gedwongen om zich te outen." Iemand anders zou bewezen moeten hebben 'echt' biseksueel te zijn. "Je kan niet zeggen dat iedereen welkom is als je dan mensen gaat discrimineren, of achter hun rug zit te zeggen van 'ah, dat is echt een raar persoon'", wou één van onze bronnen er nog over kwijt. 

Er zijn ook wel enkele nuanceringen, de doop van Acantha verloopt over het algemeen zonder problemen: "Acantha is goed in haar doop, in die zin dat de vereniging respect heeft voor de grenzen van de leden en hier goed mee omgaan." Tot slot is uiteraard niet iedereen die bij Acantha zit even onverdraagzaam. Onze bronnen benadrukken dat sterk. 

"Aan een vriendin van mij vroegen ze 'wat ben jij eigenlijk?'''

Tot slot is Acantha niet erkend door de UGent. Dit lijkt in eerste instantie een nogal banaal fait divers, maar heeft een grote impact op de werking van een vereniging. Zo krijgen studentenclubs die door de universiteit erkend zijn, de mogelijkheid om workshops te volgen rond grensoverschrijdend gedrag. Verenigingen die enkel door Stad Gent erkend zijn, hebben die mogelijkheid niet. De stad zou zelf kunnen sensibiliseren om dit probleem aan te pakken en dit soort situaties te vermijden. Dat is geen wondermiddel, maar het is een optie.

Hoewel we graag een weerwoord hadden gekregen van Acantha, hebben ze niet gereageerd op onze vragen.

Klopt er volgens jou iets niet binnen jouw studentenvereniging? Dan kan je terecht bij het Trustpunt aan de UGent (trustpunt@UGent.be) of team studentenpreventie aan de stad Gent (studentenpreventie@stad.gent).

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Mijn dochter is lid van Acantha en heeft daar een heel hechte vriendengroep gevonden waar ze zich helemaal thuis voelt, net als andere leden van de vereniging, zowel feuten, schachten als mensen die al lang lid zijn. Eindelijk een plekje waar ze helemaal zichzelf mag zijn. Zelf mocht ik als 'mama van' ook reeds verschillende keren kennismaken met deze club en vele van haar leden. Ik kan alleen maar dankbaar zijn - samen met veel leden, ouders, vrienden en familieleden - dat deze club bestaat en ik hoop dat ze nog vele jaren ook andere LGBTQ+-mensen mogen verwelkomen. Nooit heeft mijn dochter ook maar iets meegemaakt of gezien dat zelfs in de richting komt van mensen uitsluiten of vernederen, en zij gaat naar zo goed als alle activiteiten. Zij kwam daar helemaal alleen toe in het begin, maakte absoluut geen deel uit van een of andere kerngroep, en heeft ondanks haar schroom daar toch een heel ruime vriendengroep gevonden. Moest de sfeer echt zo zijn zoals jullie beschrijven, was ze daar al lang geen lid meer. Als jullie in jullie artikel enkel anonieme bronnen aan het woord laten die vonden dat de club hen niet lag, die misschien vriendelijk verzocht zijn om zich gepaster te gedragen of die niet verkozen werden voor bepaalde zaken en daar rancuneus om zijn (ik weet het niet, ik vernoem maar enkele van de vele mogelijkheden), dan krijg je natuurlijk een heel ander verhaal. Waarom werden er geen reacties gevraagd van mensen die wel lid zijn of die pas dit academiejaar de club leerden kennen? Ook kloppen verschillende van jullie beweringen niet. Zo valt Acantha misschien niet onder de erkenning van UGent, maar de leden krijgen en kregen wel degelijk workshops rond grensoverschrijdend gedrag. Bovendien was Acantha niet op de hoogte van dit artikel, zij werden ook niet gevraagd om een reactie of een weerwoord, zoals jullie in dit artikel beweren. Integendeel, pas nu kreeg iemand van hen dit artikel te zien (toevallig dan nog!), pas een hele tijd nadat dit verscheen. Zaken beweren die pertinent onjuist zijn, en dan beweren dat je zelf onafhankelijk en kritisch bent, lijken me niet echt mooi te verzoenen. De eerlijke journalistiek in dit artikel is dan ook ver te zoeken. Jammer vooral omdat de mensen die dit zullen lezen, zo een volledig verkeerd beeld krijgen van wat de vereniging inhoudt en waar ze voor staat. Ik hoop dat LGBTQ+-mensen die op zoek zijn, deze vereniging en hun leden en werking leren kennen, zodat ze hun eigen oordeel kunnen vormen. Ik ben ervan overtuigd dat dat bij de meerderheid heel positief zal zijn!

Bericht: 
Beste mevrouw Broodcoorens, na een artikel over Acantha, in editie 645, kregen we over de vereniging meerdere gelijkaardige klachten toegestuurd. Omdat we het belangrijk vonden om ook deze mensen een stem te geven, besloten we hun ervaringen te bundelen in bovenstaand artikel. Hoewel we tijdens het schrijfproces Acantha meermaals gecontacteerd hebben, om ook hun kant van het verhaal in het artikel op te nemen, kregen we tot op heden geen reactie. Ook na de publicatie van dit artikel probeerden we Acantha te bereiken, om hen alsnog de kans op wederwoord te bieden.

Reactie toevoegen