Poppenkast op tv: de geanimeerde Barbiefilms

Nu de hype rond liveaction Barbie is gaan liggen, wordt het tijd om het te hebben over dé cultmanifesto's van de jaren 2000: de 43 geanimeerde Barbiefilms.

1995. 'Gangsta's Paradise' stond in alle hitlijsten op nummer 1 en Kate Moss was nog samen met Johnny Depp. Het was het jaar waarin ook de dvd voor het eerst zijn intrede deed. Mattel, het speelgoedbedrijf dat het Barbie-imperium uitbouwde, zag in de dvd een zakelijke kans. Door films te maken waarin Barbie de hoofdrol speelde, konden nieuwe poppen gemaakt worden, wat dan weer zou leiden tot meer inkomsten. Mattel ging aan de slag en sloot een deal met de Canadese animatiestudio Mainframe Entertainment. De twee bedrijven besloten enkele bestaande verhalen in een rooskleurig Barbiejasje te steken.

Back to the roots 

De eerste geanimeerde Barbiefilm kwam uit in 2001 in de vorm van een magisch sprookje met de titel: 'Barbie in De Notenkraker'. Deze film staat ook wel bekend als de OG Barbiefilm. Het originele verhaal van Hoffmann werd bewerkt tot een prinsessenutopie met een soundtrack gebaseerd op het bekende ballet van Tchaikovsky. De film sloeg in als een bom en werd de op één na populairste film van het jaar in de Verenigde Staten. Mattel wist dat het op een goudmijn zat en het duurde niet lang voor de Barbiefilmfranchise werd uitgebreid. Tussen 2002 en 2004 verschenen nog drie films gebaseerd op bestaande sprookjes: 'Barbie als Rapunzel', 'Barbie als de Prinses en de Bedelaar' en 'Barbie in het Zwanenmeer'.

Bij Barbie helpt Ken mee in het avontuur, maar enkel zij verandert in de suikerfee.

Vanaf 2005 besloot Mattel het over een andere boeg te gooien. De bestaande sprookjes werden overboord gegooid; het was tijd voor originele verhaallijnen. Schrijfster Elise Allen introduceerde 'Barbie: Fairytopia', waarin we een vleugelloze fee volgen die op een tocht vertrekt om haar magische koninkrijk te redden uit de handen van een boze fee. Deze film introduceerde de iconische sidekick Bibble. Een blauwpaarse pluisbal met vleugels die met zijn wirwartaaltje ieders hart deed smelten. Fairytopia groeide uit tot een saga die tussen 2006 en 2013 nog drie spin-offs kreeg. De jaren nadien volgde nog een resem aan films die op een sprookjesachtige manier de Barbiewereld tot leven lieten komen. 

Barbie: een vat vol betekenis 

Het fijne aan de geanimeerde Barbiefilms is dat de verhaallijnen anders zijn dan die van een doorsnee sprookje. Er is immers geen prins op het witte paard die iedereen komt redden te bespeuren. Het klassieke rollenpatroon bestaat niet in het Barbie-universum. Barbie redt zichzelf met de hulp van haar vrienden en magie. De films gaan voornamelijk over vriendschap, maar ook over avontuur, eerlijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel komen aan bod. De band met haar mannelijke tegenspeler is vriendschappelijk. Er wordt helemaal niks gezegd over trouwen, in tegenstelling tot verschillende Disneyfilms waar het hele verhaal gebaseerd is op de mogelijke romance tussen prins en prinses. Bij Barbie helpt Ken mee in het avontuur, maar enkel zij verandert in de suikerfee. 

Barbie zit ook propvol met grote transformaties.

Ook de vriendschap tussen mens en dier is een terugkerend thema. Barbies trouwe handlanger is bijna altijd een schattig diertje. In 'Barbie en de magie van Pegasus' is het een ijsbeertje genaamd Bibber, in 'Barbie de Eilandprinses' zijn het de rode panda Sagi en de pauw Azu. En in de Mariposa films is haar compagnon Bibble.

The glow-up 

Barbie zit ook propvol met grote transformaties. Barbies outfit krijgt altijd een update. Zo veranderen Barbie en haar beste vriendin in de film 'Barbie en het Diamantkasteel' in glamoureuze prinsessen met tutus in bijpassende kleuren. Zelfs als je denkt dat het niet meer gekker kan, duiken er nog grotere vlindervleugels of nog meer bombastische glitterjurken op. Dit is een manier om aan te tonen hoe Barbie als personage is gegroeid doorheen haar avontuur. Haar dappere en liefdevolle innerlijk vertaalt zich in een mooier uiterlijk. Met andere woorden: schoonheid zit vanbinnen. De transformaties zorgen er ook voor dat Mattel meer poppen kan produceren en dus twee keer langs de kassa kan passeren. Dat is ook mooi meegenomen natuurlijk. Maar of het nu voor het geld is of niet, het is een mooie levenswijsheid om mee op te groeien. En net daarom kunnen er in je leven eigenlijk nooit genoeg schattige dieren en glitter zijn.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen