De Venus van Nurre

Tweewekelijks biedt Portfolio een platform aan een onbekende kunststudent of artiest om hun werk met de buitenwereld te delen.

Door Pieter-Jan Frees en Nurre, illustraties door Nurre

De 24-jarige artieste Nurre is in Gent geboren en getogen en behaalde een bachelor in animatiefilm. Ze werkt nu aan haar master grafiek aan het KASK.

"Iedereen is op een bepaald vlak wel onzeker over zichzelf. Dat laat ik graag naar boven komen in mijn werk. Ik ben blij dat er de laatste jaren dialoog is rond ons lichaamsbeeld. Er is een nieuwe appreciatie voor personen die waarderen wie ze zijn of er eindelijk voor kunnen uitkomen. Voordien was er een veel strikter ideaalbeeld waar je in moest passen om als mooi gezien te worden. Iedereen die buiten die norm viel moest weten dat ze niet perfect waren. Perfectie heeft nu een bredere context en is vandaag iets diverser. Anders zijn is ook positief."

"Mijn dikke dames zijn ontstaan om mezelf er op te wijzen dat het allemaal dik oké is"

"Ik geloof dat je goed in je vel voelen vanzelf bepaalde irritaties verhelpt. Je hebt dan een volledig andere uitstraling dan wanneer je jezelf lelijk vindt. Persoonlijk merk ik dat ook. Ik ben een beetje een jojo, soms sta ik dikker en soms dan weer smaller. Mijn dikke dames zijn ontstaan om mezelf erop te wijzen dat het allemaal dik oké is, dat het allerbelangrijkste zelfvertrouwen is, en om te weten dat we evenveel recht hebben op geluk en acceptatie. De mensen die commentaar hebben, zijn er maar voor even."

"Iemand zijn waarde wordt al snel bepaald door één beeld. Er wordt direct een label geplakt. Zelf heb ik een redelijk neutraal uiterlijk en mensen vinden dat geruststellend. Ik ben dan ook zo braaf dat ik geen alcohol drink. Maar ik smoor, rook wiet, gebruik cannabis, kortweg, ik doe drugs. Wel enkel wiet. Mocht ik dat niet vertellen, was de kans heel klein dat je het kon weten. Ik denk dat ieder zo zijn ding heeft en wanneer we dit met verstand doen, niemand er last van heeft. Zolang je je dagelijkse taken kan uitvoeren, vraag ik me af waarom sommige mensen daarvoor gestraft moeten worden. Dat zijn je zaken toch niet?" 

"Mijn dames hebben vaak dezelfde mimiek. Ik vind dat ze een bepaalde zekerheid, een je m'en fous uitstraling moeten hebben. Ze zijn er enkel voor hun eigen geluk en gaan daar ook volledig voor. Daarom dat ik ze meestal ook naakt teken: dat laat de kijker zich onzekerder voelen. Vooral als ze daar vol zelfvertrouwen zitten. Ergens wel funny hoe zij dat beter kunnen dan ik."

"Behalve de uitstraling van mijn Ladies vind ik ook mijn kleurgebruik belangrijk. Het is voor mij cruciaal een bepaalde nuance te vinden tussen speels en serieus. Soms vind ik de kunstwereld te serieus, te duister of net iets te conceptueel. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat je op een luchtige manier ook serieuze thema's kan aankaarten zonder daar een negatieve sfeer aan te hangen."

"Ik heb ook het geluk in een super warme vriendengroep en familie te zitten, waarin ik zowel emotioneel als artistiek mijn mening kan uiten. We hebben allemaal zeer uiteenliggende interesses en stijlen, wat het ook interessant maakt. Zo hebben we een paar painters-tattooeurs zoals: Samor, Legrand en 737, maar ook evengoed beatmakers en rappers zoals de mannen van Snelstappers, en niet te vergeten enkele ambachtslieden die bezig zijn met juweelkunst, beeldhouwwerkjes of lassen zoals kay-Leigh tess, Mani, Jojo en Moritz. Dan hebben we ook nog mijn papa die bezig is met design samen met mijn zus in Labt. Voor al deze creatieve zielen en natuurlijk ook voor al onze niet zo creatieve zielen ben ik super dankbaar, ze vormen de basis van mijn leven."

0
Gemiddeld: 4 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
man the harpoons

Reactie toevoegen