Velen gaan ervan uit dat een vegetarisch of veganistisch dieet automatisch leidt tot een tekort aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. We beroepen ons op de wetenschap om enkele mythes hieromtrent te ontkrachten.
Uitspraken als "dieren zijn gemaakt om op te eten" en "de mens eet al sinds den beginne vlees" klinken veel vegetariërs en veganisten waarschijnlijk bekend in de oren. Sommige criticasters gaan nog verder en beweren dat een mens niet zonder vlees en andere dierlijke producten kan leven, of toch alleszins niet op een gezonde manier. Een vleesloos dieet zou een doodvonnis betekenen, aangezien er enkele essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12 en eiwitten ontbreken. Hoeveel van deze beweringen zijn echter gegrond?
Rapport van de VN
Gelukkig schept een VN-rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie, overigens gebaseerd op een aanzienlijk aantal wetenschappelijke papers en beleidsdocumenten, helderheid. In het rapport staat dat vlees, eieren en zuivelproducten inderdaad essentiële voedingsstoffen bevatten die we via plantaardige producten moeilijker kunnen opnemen. Dit is correct, aangezien ons lichaam de stoffen in kwestie sneller opneemt bij consumptie van dierlijke producten. Er moeten echter enkele kanttekeningen gemaakt worden, dixit Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. In De Morgen liet zij optekenen dat er voor dit VN-verslag ook verschillende belangenorganisaties gecontacteerd werden en dat al te gekke beweringen, zoals de claim dat rundvlees de cognitieve vaardigheden bevordert, dus met een korreltje zout genomen moeten worden. Bovendien blijkt uit het rapport dat er in sommige landen juist te veel dierlijke producten worden geconsumeerd in vergelijking met andere landen, waaronder ook in België. De gemiddelde Belg eet veel te veel rood vlees, wat een verhoogd risico op bepaalde kankers, beroertes of diabetes type 2 als gevolg kan hebben.
Een volwassen mens kan op een gezonde manier vegetarisch of veganistisch zijn, al is het een kwestie van de juiste vervangers vinden
De harde feiten
Dat dierlijke producten onmisbaar zijn in je dieet, klopt niet helemaal. Een volwassen mens kan op een gezonde manier vegetarisch of veganistisch zijn, al is het een kwestie van de juiste vervangers vinden. Je kan alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezond lichaam in feite uit plantaardige bronnen halen. Calcium kun je in voldoende mate uit groene groenten, zoals spinazie, en verschillende soorten noten halen. Het fabeltje dat enkel zuivelproducten calcium bevatten, kunnen we dus laten varen. Ook voor een ijzertekort hoef je niet te vrezen, want dit zit onder andere in tofu, quinoa, peulvruchten en graanproducten. Wel is het aan te raden om die plantaardige ijzerbronnen in te nemen in combinatie met voeding die vitamine C bevat om zo de ijzeropname te versnellen. Een laatste tip: Omega 3, cruciaal voor de hersenfuncties, kan opgenomen worden via walnoten, chiazaad of koolzaadolie. Een vegetarische of veganistische levensstijl hoeft dus niet per se reden te zijn tot paniek.






Reactie toevoegen