Klassieke Impressies

Schamper neemt je mee op een muzikale reis door de tijd en verkent zo verschillende klassieke genres: van barok tot eigentijds klassiek, van solo piano tot heuse honderdkoppige orkesten en van balletten tot symfonische gedichten.

Ontdek in de playlist heel wat muzikale vernieuwers die hun stempel wisten te drukken op de manier waarop wij vandaag muziek beleven: van laatromantische meesters tot impressionisten en verder.

Daphnis et Chloé - Ravel

Ravel componeerde dit werk op vraag van Ballets Russes, de belangrijkste balletgroep van dat moment. Vandaag de dag zou dit best vergelijkbaar kunnen zijn met een filmproducent die je komt vragen om een Hollywoodfilm van muziek te voorzien. Het ballet vertelt het oud-Griekse liefdesverhaal van Daphnis en Chloé. De derde scène vindt plaats bij het rijzen van de dag en Ravel weet dit meesterlijk in muzikale taal uit te drukken. Je hoort de vroege vogeltjes bijna fluiten, en met een beetje verbeelding voel je de warmte van de eerste zonnestralen op je gezicht.

Vervolgens worden Daphnis en Chloé verenigd, waarna ze een ander klassiek liefdesverhaal uitbeelden, dat van Pan en Syrinx. Aan beide personages kan een werk van Debussy gelinkt worden. Zo gaat het voorafgaande werk over de fantasieën van een faun, een mythisch wezen gelinkt aan de god Pan. Na het toneelspel brengt Chloé nog een dans waarmee ze haar liefde voor Daphnis bevestigt. Tot slot eindigt het ballet in een bacchanaal, een soort wild orgastisch dansfeest. Vaak hangt er een erotisch element aan vast dat hier benadrukt wordt door het koor. Zo'n bacchanaal komt eveneens voor in de opera 'Samson et Dalila' van Saint-Saëns en is ook opgenomen in de playlist.

Contemporary classical

Ook vandaag wordt er nog veel orkestrale muziek gecomponeerd waarvan een deel onder de noemer van eigentijdse klassieke muziek. Zo ook het 'Concerto for Trumpet and Strings' van Eric Ewazen en 'On the Nature of Daylight' van Max Richter. Het dynamische concerto wordt hier geïnterpreteerd door Tine Thing Helseth, die samen met Alison Balsom en recenter ook Lucienne Renaudin Vary de top drie vrouwelijke trompetsolistes van het moment vormen. Balsoms trompetklanken hoorde je eerder in de playlist al met een arrangement van Saties 'Gymnopedié no. 3' en Renaudin Vary voorzag er Händels 'Eternal source of light divine' van hemels hoge trompetgeluiden.

Na het concerto is 'On the Nature of Daylight' aan de beurt. Dit werk is misschien wel één van de bekendste uit het genre en komt uit zijn protestalbum tegen de invasie van Irak in 2003: 'The Blue Notebooks'. Alhoewel het werk niet als filmmuziek gecomponeerd is, werd het toch talloze keren gebruikt in films en series. De bekendste voorbeelden hier zijn Scorsese's 'Shutter Island', Villeneuve's 'Arrival' en de serie 'The Last of Us'. 

 

De volledige playlist vind je via deze link!

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen