De aarde is vierkant

De flat earth theory is een populaire overtuiging die voor veel bekende complotdenkers booming business betekent dankzij talkshows, podcasts en merchandise. Als er zoveel bewijzen zijn dat de aarde rond is, waarom trekken mensen het nog in twijfel?

Volgens een groep complotdenkers zou het komen omdat Rusland en Amerika tijdens de Koude Oorlog verzeild waren in een zogenoemde space race. Daarbij wouden ze om ter eerst in de ruimte geraken. Dit was zogezegd veel te duur voor NASA, dus vervalsten ze de ruimtefoto's. Uit onwetendheid kozen ze ervoor de aarde als rond voor te stellen naar het model van Galileo Galilei. Nu, 60 jaar later, proberen ze dit geheim te houden om het imago van de Verenigde Staten niet te beschadigen.

Veel natuurfenomenen worden verklaard door het feit dat de aarde rond is, maar voor elk van die perfect verklaarbare fenomenen hebben complotdenkers een alternatieve theorie bedacht. Zo zou zwaartekracht volgens de flat earthers niet bestaan omdat de aarde rond haar eigen as draait, maar omdat ze zich met een hoge snelheid naar omhoog verplaatst. Daardoor worden wij tegen het aardoppervlak geduwd. Een ander voorbeeld is het bestaan van de verschillende tijdzones. Een van de verklaringen daarvoor is dat de zon in een cirkel boven de aarde zweeft en als een schijnwerper bepaalde delen van de aarde verlicht. 

Nu, 60 jaar later, proberen ze dit geheim te houden om het imago van de VS niet te beschadigen

Het is een mythe dat alle mensen geloofden dat de aarde plat was voor Columbus zijn grote ontdekking deed. Dat is niet juist: de meeste mensen hadden gewoon geen tijd om erover na te denken. Anderen, die de luxe wel hadden om hiermee bezig te zijn, wisten over het algemeen wel dat de aarde (ongeveer) bolvormig was. Het was Pythagoras die in de zesde eeuw voor Christus ontdekte dat de aarde rond is. Aristoteles kwam dan in de 4e eeuw voor Christus met de bewijzen: wanneer je naar het zuiden reist, kun je sterren zien die je in het noorden niet kan zien. De rand van de aardschaduw bij een maansverduistering is ook altijd cirkelvormig.

Wie dit niet overtuigend genoeg vindt, kan de test ook zelf doen. Wanneer je aan zee met een telescoop naar de bootjes kijkt, zal je merken dat ze achter de horizon verdwijnen. Als het dus zwart op wit is bewezen dat de aarde rond is, waarom blijven complotdenkers dan toch zo hun best doen het tegendeel te bewijzen? Volgens de Duitse denker Edmund Husserl is er sprake van een crisis in de verhouding tussen de wetenschap en hun leefwereld. Waar wetenschap ontstaan is uit een beaalde behoefte in de leefwereld, is die ondertussen veel complexer en abstracter geworden. Inmiddels zijn er weinig raakvlakken met ons dagelijks leven en wordt ze soms zelf tegen ons gebruikt, denk maar aan Oppenheimer en zijn atoombom.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen