Recensie: The sandman

Deze zomer bracht Netflix een eerste seizoen van 'The sandman' uit. Dat deed velen (opnieuw) de cultklassiekers van Neil Gaiman uit de jaren 90 lezen, en wat blijkt: de comics blijven nog even magisch als voordien.

'The sandman' is in essentie een verzameling van verhalen. De rode draad vormt Dream van de 'Endless' (geantropomorfiseerde dromen en nachtmerries), een oeroud wezen dat het eerste leven heeft aanschouwd. Hij wordt echter gevangen genomen door een occulte organisatie. Na zeventig jaar ontsnapt hij uit zijn gevangenschap en probeert hij zijn dromenrijk te herstellen, alsook de schade die zijn afwezigheid heeft veroorzaakt aan de realiteit. We reizen mee met Dream en zien hoe hij geleidelijk zijn fouten rechtzet en relaties met geliefden en familie herstelt, want zijn opsluiting heeft iets in hem veranderd. Maar we komen ook terecht bij verschillende dromers die vreemde afwijkingen van de realiteit meemaken of een vluchtige ontmoeting hebben met Dream.

Ze voelen aan als voortkabbelende dromen, onzeker over wat het volgende moment zal brengen

Deze comics brengen je dus voornamelijk naar het dromenrijk, maar daarnaast ook naar verschillende tijdperiodes en plaatsen zoals het Engeland van de zestiende eeuw, de hel of de herberg aan het einde van de wereld. Het verweeft de 'Endless' (Dream en zijn familie) met geschiedenis en mythologie, zoals je ook in Gaimans  'American gods' of 'Anansi boys' kunt zien.

En laat je niet afschrikken omdat dit Amerikaanse comics zijn. Hoewel 'The sandman' zich in het DC-universum afspeelt – jawel, dat van Batman –, zijn alle geïncorporeerde personages en elementen zoals John Constantine en Dr. Destiny zo naadloos verwerkt dat je geen verdere uitleg nodig hebt. Ook ligt de focus van de serie niet op actierijke avonturen, maar wordt je eerder meegesleept in een wereld die surreëel aanvoelt. Dat wordt versterkt door de etherische en fantasievolle illustraties van onder andere Mike Dringenberk en Dave McKean.

Zoals eerder aangehaald, is het een verzameling van verhalen die aanvoelen als voortkabbelende dromen, onzeker over wat het volgende moment zal brengen. Het ene ogenblik zit je vol verwondering en vervolgens word je op een plotse, emotionele rollercoaster geplaatst. De ervaringen blijven ronddwalen in je hoofd en laten je niet meer los, een must dus voor iedereen die eens een ander soort verhaal wil lezen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen