Dood aan de kerstman

Eindelijk oktober, spooky season gaat officieel van start. Iedereen haalt hun truien boven en begint te dure pompoenkoffies te drinken. Tijd om te griezelen, or so I thought.

In de supermarkt kan je brakke plastieken skeletten en spinnenwebtafelkleedjes kopen; mijn duister hartje is content. Ik draai mij om, armen vol met overprijsde halloweenrommel, en wat zie ik in mijn ooghoek? Rood, groen en glinsterend wit. Fucking kerstdecoratie.

Alsof mijn traumatisch winkelbezoekje niet genoeg was, zie ik ook dat mensen langzaam maar zeker lichtjes beginnen hangen. Oké, op zich is het gezellig: de straat wat sfeer geven. Maar nee, André omwikkelt zijn struik volledig met van die blauwe epilepsieveroorzakende flikkerende slingers. Ook de kerstbomen beginnen al te verschijnen. De hardcore kerstfanaten gunnen ons niets. Ik hoorde ooit iemand zeggen: "Bij ons is het elke maand die eindigt op '-ber' kerst." Vier maanden Mariah Carey dus, en die boom blijft dan nog staan tot februari 'voor de gezelligheid'. Ik gooi een steen door het eerste raam waardoor ik een kerstboom gewaarword (for legal reasons: this is a joke). Maar even serieus, al deze build-up voor een familie-etentje waar je toch gewoon ruzie maakt over politiek met uw racistische nonkel?

Uit een jaarrapport gepubliceerd door de Katholieke Kerk anno 2016 blijkt dat slechts 10 % van de Belgische bevolking praktiserend katholiek is. Toch vieren we massaal de geboorte van hun 2.000 jaar oude icoon, aan de hand van cadeautjes uitgedeeld door een dikke witte man en door zich te overeten met fonduevleesjes. 

Wat doe jij liever op een vrijdagavond? Rond een vuur dansen en geesten afschrikken of glazen ballen aan een plastieken boom hangen?

Halloween heeft helemaal niets met Jezus te maken, en is dus onmiddellijk veel cooler. Het woord is afkomstig van All Hallow's Eve (de avond voor Allerheiligen) of Samhein. Dit laatste is het 'oudjaar' van de Kelten in Groot-Brittannië en Ierland. De Kelten verkleedden zich om boze geesten af te schrikken aan het begin van hun nieuwe jaar. Volgens de legende zou tijdens de nacht van Samhein de wereld van de goden en de materiële wereld dichter bij elkaar komen, waardoor demonen en geesten kunnen oversteken. De Kelten dansten rond vuren, verkleed als monsters en demonen, en zopen zich te pletter. Amerikanen hebben het natuurlijk ook weer verpest door hun kinderen rond te beginnen sturen in goedkope kostuums om snoep bijeen te bedelen, maar dat is voor een andere keer. Ik wil gewoon een oude Kelt aan een kampvuur zijn, gehuld in schapenvacht met hoorns op mijn hoofd. Want wees nu eerlijk, wat doe jij liever op een vrijdagavond? Rond een vuur dansen en geesten afschrikken of glazen ballen aan een plastieken boom hangen? Ik zou het wel weten.

Conclusie: fuck Kerstmis, Halloween is veel cooler. Houd uw kerstballen gewoon nog eventjes in de doos tot halfweg november, zodat ik mijn voorraad halloweenrommel kan inslaan.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen