De vaart van de Belgica

De meeste studenten spenderen hun zomers tussen de boeken of op café. Tibe Van Haudenhuyse, masterstudent geologie en praeses van vereniging Geologica, spendeerde twee weken op een schip voor de kust van Ierland. In het kader van twee onderzoeken voer zij mee op het onderzoeksschip 'Belgica'. 

Volgens Tibe is geologie uniek in haar praktijkgerichte aanpak. Het mag dan ook niet verbazen dat studenten geologie deel mochten uitmaken van deze onderzoekstocht. Ze werden ingezet voor metingen, dag en nacht. Het schip stopt immers niet met data verzamelen. Tijdens hun twee dagelijkse shifts maten de studenten seismische activiteit en namen ze scans van de zeebodem. Omdat ze geologen zijn, bestudeerden ze natuurlijk ook de aardlagen die eronder liggen. 

Toch was het zeker niet alleen werken en wetenschap op het schip. "Mijn shift liep van 6 tot 9, zowel 's morgens als 's avonds. Ik was oprecht blij, zo had ik immers een hele voor- en namiddag vrij en kon ik een hele dag doen waar ik zin in had." Dolfijnen spotten, gezelschapsspelletjes spelen of zonnen op het dek zijn maar enkele van de activiteiten waar ze haar dagen mee vulde. Het hielp ook dat ze in het gezelschap was van goede vrienden en goed overeen kwam met de rest van de crew. 

"Verder was het een mooie opportuniteit om te leren hoe wetenschappelijk onderzoek echt plaatsvindt, met de bijbehorende ups en downs", laat Tibe weten. Met dank aan reispilletjes en het goede humeur van Poseidon, die een kalme zee bezorgde, kon de zeeziekte ook al in de eerste paar dagen bedwongen worden. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen