Het PFK: "We hebben gestemd om onszelf te ontbinden"

Het Politiek Filosofisch Konvent huisvest de verenigingen met een uitgesproken mening. Ellen Van de Steen leidde twee jaar de 'kleutertuin' en is nu voorzitter af.

"Wist je dat dit eigenlijk mijn allereerste Schamperinterview is? Maar dat komt vooral ook omdat ik altijd geweigerd heb."

Hoe voelt dat om PFK-voorzitter af te zijn?

"Goed! Een van de grote redenen dat ik in het PFK wou, was zodat ik gewoon naar Comac- en KVHV-lezingen kon gaan zonder een stempel op mijn kop te krijgen. Mijn eerste jaar als voorzitter was dan ook echt wel tof, maar dat tweede was er een beetje teveel aan. Vergaderingen leiden, ruzies oplossen, discussiëren en ga zo maar door; op een bepaald moment is het goed geweest. Hoewel er dit jaar niet zoveel ruzies geweest zijn."

Heb je mijn Twitter al eens gezien?

Het PFK heeft ook wel het stereotype van een kleutertuin te zijn.

"Ja, ik heb mij wel een aantal keren kleuterleidster gevoeld. Sowieso! Ze zeggen dat wel altijd, meestal met de vinger wijzend naar KVHV en Comac, maar het viel dit jaar goed mee. Ik vind die debatcultuur eigenlijk wel tof en ik denk ook dat het belangrijk is dat je altijd communiceert met die andere verenigingen, dat je hen niet allemaal in aparte kotjes zet. Anders worden ze gewoon extremer en extremer – vind ik toch."

Je was tegelijk ook bestuurslid van het LVSV. Leidde dat tot conflicten?

"Je zit in een ideologische vereniging, dus dat heeft sowieso een invloed op hoe je een konvent leidt. Ik heb wel mijn ideeën, maar de verenigingen wisten dat ook. Dat was dan vaak het probleem ook niet, omdat zij wisten: Ellen komt ervoor uit. Ze is heel liberaal en we weten het. Heb je mijn Twitter al eens gezien?" (lacht)

Hebben jullie echt gestemd om het PFK te ontbinden?

"Ja! Het was langs de ene kant mijn persoonlijke ideologie. Als liberaal vind ik eigenlijk centrale autoriteit nooit erg goed, maar het gaat ook over het institutionele aspect. Zo vind ik dat de verenigingen niet altijd op de hoogte zijn van wat er in de VKV (Vergadering der Konventsvoorzitters, red.) gebeurt, en dus hun zegje niet altijd kunnen doen. Dat is vaak impliciet, hé. Op zo'n VKV-vergadering wordt er bijvoorbeeld vaak direct gestemd, maar wij kunnen dan onze verenigingen niet raadplegen. Dat vind ik niet zo koosjer, want dan heb je het conflict tussen je eigen mening en wat je verenigingen – mogelijks – het liefst hebben. Daarom vond ik dat we eens moesten stemmen over het nut van het PFK. Langs de ene kant, als de verenigingen 'voor' zijn, dan wordt het afgeschaft en dan zijn ze zogezegd vrij. En langs de andere kant, als ze dan tegenstemmen, zullen ze misschien tot een grotere appreciatie van het PFK komen."

Wie is de tofste PFK-vereniging? En je mag niet LVSV zeggen.

Tofste PFK-vereniging? Ja, UNYA (United Nations Youth Association, red.), hé. Dat is mijn vroegere vereniging. (lacht) Dat zijn heel chille mensen. Comac, KVHV en NSV – en ook ALS – , dat zijn dan zogezegd de extremere verenigingen, maar ik heb hen wel altijd enorm geapprecieerd omdat die gewoon staan waarvoor zij willen staan, al ga ik er soms absoluut niet mee akkoord. Ze zijn altijd heel gepassioneerd door wat ze doen en dat vind ik altijd supermooi.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen