Get Shrekt Scrub

Een ode aan 'Shrek 2'

Een première op het festival van Cannes, een sterrencast en een opbrengst van maar liefst zes keer het originele budget. Neen, het gaat hier niet om Dune, maar om de beste animatiefilm ooit: 'Shrek 2'.

I need a hero

Aan helden geen gebrek in 'Shrek 2'. Het is een film die enigszins de klassieke 'hero's journey' aanhangt. De helden in deze film zijn echter niet zomaar ridders en jonkvrouwen, maar juist complete tegenstellingen van deze concepten. Het hoofdpersonage, Shrek, is een monsterlijke oger. Zijn trotse ros: een ezel. Zijn sidekick is een meedogenloze crimineel met zeven zieke kindjes die iedere job aanneemt, zolang het maar goed betaalt. Nee, ik heb het niet over Fernand Costermans, maar over Puss in Boots, fantastisch gespeeld door Zorro zelve: Antonio Banderas. De klassieke helden, zoals Prince Charming en Fairy Godmother worden daarentegen steevast geportretteerd als psychopaten wiens dieet belangrijker is dan het geluk van prinses Fiona. Deze tegenstelling culmineert op de meest sublieme manier in wat mogelijk de meest perfecte scène is in cinema: de 'I need a hero'-sequence. Dit nummer wordt gezongen door de misdadigster Fairy Godmother, die haar pianist nota bene vraagt om in C te spelen om dan doodleuk in de toon van G te zingen. Dit tafereel toont aan hoe Shrek eindelijk erin slaagt om zijn liefde voor Fiona te laten overwinnen op zijn ongelooflijk lage zelfbeeld. 

Ogerdreven goede muziek

Over muziek gesproken. De soundtrack van deze film is misschien niet de beste ooit, maar wel perfect gekozen. Let eens op hoe ieder nummer perfect past bij de scène waarin het gespeeld wordt. 'Holding Out For A Hero' werd al vermeld, maar ook 'Accidentally In Love' (waar Shrek en Fiona op huwelijksreis zijn) en 'Funkytown' (waar kijkers voor het eerst het koninkrijk Far Far Away ontdekken) zijn perfect gekozen voor hun respectievelijke scènes. Hierdoor kan je de film perfect meerdere malen opnieuw bekijken en toch weer een liedjestekst ontdekken die een scène helemaal anders maakt. Bovenop de vele kleine hilariteiten die zich op de achtergrond afspelen, zorgt dit ervoor dat 'Shrek 2' een film is die je keer op keer kan bekijken.

Let's get shreksual

Daarnaast is de film ook gewaagd. Waar de eerste film een parodie op Disney probeerde te zijn, gaat de tweede film voor een volslagen ridiculisering van het hele Hollywoodgebeuren en specifieker: Beverly Hills. Met 'middeleeuwse' versies van, bijvoorbeeld, modehuis Versace ('Versarchery') of het plaatsen van sprookjesprinsessen op Sunset Boulevard, fileert de film de hele microkosmos aan filmsterren. En dan hebben we het nog niet gehad over de meest gewaagde keuze van allemaal: Sexy Shrek. Niemand vroeg erom, en toch zijn we er allemaal dankbaar voor: je moet lef hebben om een oger plots te sexifyen. Het is waar wat ze zeggen: "Shrek is love, Shrek is life".

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen