Force ghosts zijn niet geestig

Waarom Yoda eigenlijk een eikel is

Gigantische intergalactische veldslagen. Tragedies waar Shakespeare van duizelt. Een politiek complot waarbij de val van Michel I smelt als sneeuw voor de zon. Een gekloond leger onder leiding van telekinetische superhelden. En… een kleine groene pestkop?

Het 'Star Wars'-universum is populairder dan ooit: bijna drie volledige trilogieën, twee geanimeerde reeksen, enkele spin-offseries en, natuurlijk, memes van groene baby’s. Waar de meesten onder ons echter minder aandacht aan besteden, zijn de zogenaamde Force ghosts. Op het eerste gezicht niets nieuws: de typische geest van de overleden leraar die raad geeft aan de helden. Maar 'Star Wars' heeft zichzelf in de problemen gebracht: want wat doe je als je mentorfiguur ineens een kosmische supermacht wordt?

Ghost in the nutshell

Beginnen gebeurt gewoonlijk bij het begin: Force ghosts zijn in se niet oppermachtig. We kennen er voorlopig maar 4 uit de films: Qui-Gon Jin, Obi-Wan, Anakin en natuurlijk Yoda, en de kans is groot dat Luke het lijstje zal vervoegen in Episode IX. Je wordt een Force ghost door een goede connectie met de Force, jouw kant-en-klare telekinese en mind trick, veel training en in het beste geval ook een eigen Force ghost die je een beetje op weg helpt. Je moet natuurlijk ook een Jedi zijn, aangezien je de Force met veel bekwaamheid moet kunnen gebruiken. Vanaf je al deze dingen hebt, en je genoeg tijd hebt en mediteert, dan ben je goed op weg om zo’n magische geest te worden.

Indien je tot hier bent geraakt: proficiat! Vanaf nu staat je hele leven in het teken van goede raad geven aan je waarschijnlijk iets te koppige pupil. Tot een tweetal jaar geleden zou je niet meer zijn geweest dan een zwevende betweter, zoals een boomer die claimt dat hij je wel zal zeggen hoe je het klimaat moet aanpakken. Tot voor kort dus, want om God weet welke reden vonden de scenaristen het welletjes en gaven ze Yoda, een van de meest populaire (en meest dode) personages een bedenkelijke nieuwe eigenschap: de mogelijkheid om uit het niets de bliksem te laten inslaan.

Donderslag bij heldere hemel

Voor de mensen die zich niets meer herinneren van Episode VIII (ik neem jullie niets kwalijk, de meeste kerst-romcoms zijn beter geschreven): Yoda laat de bliksem inslaan op een altaartje waarin Luke dacht dat de oude Jedi-teksen zich bevonden. Niemand staat er blijkbaar bij stil dat Yoda ineens veranderd is van die dronken nonkel die aan de kersttafel het slechtst mogelijke advies geeft naar een kosmische god. Stel je voor dat je zomaar bliksem kunt laten inslaan. Nieuwe dictator die het universum wilt overheersen? Geen enkel probleem. De laatste basis van de good guys staat op het punt te vallen? Geef hem een secondje. Aansteker vergeten voor de barbecue? Got you covered. Al jouw problemen opgelost door je oude meester die zowat alles kan opblazen wat je tegenzit.

Yoda is veranderd van die dronken nonkel aan de kersttafel naar een kosmische god

En wat doet jouw oude meester, beschermer van de Jedi, de grootste meester die de Republiek in duizenden jaren gekend heeft? Hij lacht een beetje en steekt een altaartje in brand. Daarna kijkt hij bovendien op zijn gemakje toe hoe het hele universum bijna wordt overgenomen door een instabiele puber met een grootvadercomplex. Yoda laat iedereen in de steek, en is daarom de grootste eikel uit het universum, thanks for coming to my Ted Talk.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen