Kabouter Plop Doorbreekt Stilte

Vijftien jaar na zijn laatste album Kabouterkriebels verrast Kabouter Plop plots met een nieuw album. Een nieuwe richting voor Vlaanderens meest geliefde kabouter, want Genoeg Gezwegen wijkt radicaal af van voorgaande albums. Tien nummers lang rapt de befaamde artiest openlijk over zijn problemen met collega’s, touren en de stress van een hedendaags popicoon.  

“Draaide keren in het rond / stampte met mijn voeten op de grond. Stak te veel pillen in mijn mond, touren is niet gezond." De openingstrack Plopstand van Genoeg Gezwegen zet grim de toon voor de rest van het album. Kabouter Plop heeft er genoeg van, dat is meer dan duidelijk.

Dat er onderlinge ruzies waren in de Melkherberg was ons geen raadsel. Eerder vorig jaar doken er geruchten op over Kabouter Plop en Kabouter Kwebbel. Zo zouden ze een felle ruzie gehad hebben omtrent de verdeling van de royalties van de Kabouterdans, hun grootste hit.  Kwebbel beweerde het merendeel van het nummer geschreven te hebben, iets waar Plop niets van moest weten. Hij doorbreekt nu de stilte over de kwestie in het nummer Dieven In Mijn Melkherberg: “Zie ze komen voor mijn rijkdom / Mes in mijn rug gestopt, kwebbelkop geflopt”.

De donkere beats volgen de alomtegenwoordige sinistere toon van het album en zijn het ultieme bewijs van de artistieke evolutie van de man achter hits als Kabouterdans en De Ganzenpas. Naast de rake klappen die Plop uitdeelt aan critici voorziet hij ook enkele harde clubschijven. Voor Plopkoeken En Codeïne (feat. Samson) wist de kabouter wereldwijd beroemde producer Metro Boomin te strikken. Het resultaat is een onmiskenbare oorworm die we ongetwijfeld enkele weken in de Ultratop 50 zullen zien.  

Hoogtepunt van het album is de samenwerking tussen Kabouter Lui en Kabouter Plop op het reggaeton nummer Rustig. Begeleid door tropische achtergrondmuziek nemen Plop en Lui achtereenvolgens het woord op een zeemzoet dansritme.

Kabouter Plop heeft er genoeg van, dat is meer dan duidelijk.  

Het album schiet ook echter op bepaalde vlakken tekort. Zo zijn de refreinen gezongen door Plop zelf niet altijd even toonvast, en komen verschillende nummers zeer ongeconcentreerd over. Magnum Plopus en Klus Mijn Kloten bezitten dan weer veelbelovende elementen, maar werden duidelijk niet voldoende uitgewerkt.

Met Genoeg Gezwegen brengt Kabouter Plop een solide hedendaags rapalbum uit met enkele strakke bars gericht naar zijn critici. Maar ondanks de goede bedoelingen schiet de songwriting soms tekort. Daarom krijgt deze plaat dan ook een mooie 3,5/5 plopkoeken van ons.

0
Gemiddeld: 4 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Fake news! :O

Reactie toevoegen