Moderator

Fortlaan 93: een adres aan de rand van het legendarische Citadelpark. Dat is de uitvalsbasis van Laura Praet. Een huis, een concept, een bijeenkomst van artistieke vrienden.

De Gentse Laura Praet is een echte creatieve duizendpoot. Ze omschrijft zichzelf als een freelance researcher, een begrip dat jobs als styliste en artistic director bij WeCanDance omvat. Haar laatste vindingrijke idee heeft tot de schepping van Fortlaan93 geleid. 

Vijf vrienden, vijf ontwerpen

FL93 is een online galerie. Door haar job als freelancer, bezoekt Laura vele steden en komt ze in contact met de meest uiteenlopende interesses en jobs. Hier houdt ze verschillende vrienden aan over die haar kunstzinnige talent delen. Het zijn precies die vrienden waarvoor FL93 een platform vormt. Daaruit werd eind vorige maand 'serie 001' geboren.

In totaal werden er vijf designs in beperkte oplage ontworpen door mensen die de afgelopen jaren Laura's pad kruisten. Zo creëerde Jonas Van Put een designzetel, bedacht Delphine de Somer ‘the daddy dress’ en ontwierp Gents model en modeontwerper Cesar Casier een bomberjacket. Alle items worden online verkocht. De rode draad doorheen 'serie 001' is het tijdloze aspect dat de producten met zich meedragen. Fortlaan93 omschrijft het als volgt: “Custom made or random treasures, a universe proposing one of a kind items.”

One of a kind

Doorbreken in de creatieve sector is geen evidentie; het is een harde wereld en je tijd in de spotlight kan in een oogwenk voorbij zijn. Je publiek blijven boeien en snel met vernieuwende ideeën komen is een must. Laura’s concept is origineel, maar zijn haar oplagen niet te beperkt? Is een uniek item werkelijk datgene waar we naar op zoek zijn in een wereld die gestuurd wordt door massaconsumptie? Laura geeft toe dat het inderdaad geen gemakkelijke opgave is. Toch heeft ze er goede hoop op dat het concept op lange termijn zichzelf zal kunnen voeden. Om het publiek aan te spreken doet ze beroep op een PR-bureau, maar gebruikt ze eveneens zelf sociale media. In een samenwerkingsverband - zoals hier het geval is - blijkt het gemakkelijker om een groter publiek te bereiken. In de modewereld zien we meer en meer de tendens om krachten te bundelen. Het gemeenschapsgevoel is groot. “Samen staan we sterker dan alleen”, lijkt tegenwoordig het credo.

Ik zou met Fortlaan93 heel graag uitgroeien tot een internationaal begrip

Steeds sneller vervelen we ons en zijn we zaken beu. Eenzelfde merk met telkens andere ontwerpers, uitwerkingen en invullingen lijkt hier de geschikte oplossing voor. Deze mening trekt Laura over de hele lijn door. De vrijheid en het feit dat geen enkele dag dezelfde is, spreekt haar het meest aan als freelancer. “Zo blijf ik scherp en excited voor wat komt. De uitdaging en de weg is altijd anders”, verduidelijkt ze. Met Fortlaan93 zou ze graag uitgroeien tot een internationaal begrip. Aan een 'serie 002' mogen we ons dus zeker verwachten.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen