Cultuuragenda

Thema-kijkavond meteorieten - 18/10, Volkssterrenwacht Armand Pien

Tuimelende meteorieten, mythologische vertellingen en het ultieme ontstaan van het zonnestelsel: het water loopt je ongetwijfeld al in de mond. Ondergetekende moest alvast het kwijl van zijn klavier vegen. De sterrenwacht van de UGent zet immers een lezing op touw ter gelegenheid van de Orioniden, een zwerm meteoren die de aarde binnenkort een bezoekje brengt. En als ruimtestenen je echt geen barst interesseren, dan kan je altijd de trappen beklimmen en tot diep in de nacht filosoferen terwijl je naar de hemel tuurt. 

Out of the Box - 7/10/17 tot 27/03/18, diverse locaties

De UGent viert haar 200-jarige bestaan; dat merkte je misschien al. Het zijn bovendien woelige tijden aan de unief en die zetten als geen ander aan tot reflectie. Net dat is wat deze tentoonstelling wil doen: de belichaming zijn van ‘durf denken’. Op vier unieke locaties verspreid over Gent werden wetenschappelijke installaties neergepoot. Die gaan als het ware een dialoog aan met hun strikt culturele omgeving. En zeg nu zelf, wie wil er geen walvisskelet zien hangen in de Sint-Baafskathedraal?

Gerhard Richter- 21/10, SMAK

De vernissage van de nieuwe tentoonstelling over Richter is een must voor iedere culturo. Gerhard Richter is nagenoeg de belangrijkste nog levende kunstenaar en hij blinkt uit in veelzijdigheid. De Duitse wonderboy maakt al meer dan 60 jaar schilderijen die reiken van abstract minimalisme tot figuratief fotorealisme. In deze exhibitie worden schilderijen uit Richters beginjaren tegenover zijn recenter werk geplaatst. En als moderne kunst niets voor jou is, dan kan je altijd nog een wijntje bestellen en kunstenaars spotten.

Visible Cloaks- 12/10, Vooruit 

Visible Cloaks, zo heet het Amerikaanse duo dat je naar hogere sferen zal tillen. De splinternieuwe band lanceerde in februari hun eerste album ooit, en werd meteen door Pitchfork de hemel in geprezen. Hun lijzige, dromerige nummers brengen je ongetwijfeld in trance. Mocht je toevallig toch resistent blijken: de Japanse tokkelklanken en de klaterende beekjes worden steeds bijgestaan door knotsgekke 3D-projecties, die veel weghebben van LSD-hallucinaties.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen