Column

Eenmaal hij in de auto stapte, veranderde mijn vader in een boze en ongeduldige chauffeur, inclusief geroep en gevloek. Dat ik zijn road rage zou erven wist ik wel, maar dat dat al het geval zou zijn nog voor ik een rijbewijs zou halen, is voor mij ook een verrassing. Het verkeer maakt van mij een enorm agressieve persoon, ook al zit ik er niet middenin met mijn auto. Trage voetgangers doen mijn bloed koken en als ik daarbovenop moet wijken voor mensen die in het midden van het voetpad stilstaan, is het hek helemaal van dam. Hele tirades vol met de ergste scheldwoorden en verwensingen die ik me kan bedenken spelen zich op zo'n moment af in mijn hoofd. Helaas ben ik niet zo'n stoere chick in het echte leven, want het stoutste dat ik durf doen, is dat soort individuen met een diepe zucht voorbijlopen.

Naast voetgangers is er nog een andere categorie van mensen waar ik me groen en geel aan kan ergeren in het verkeer: fietsers. "Je mag me gerust interviewen voor je column", zegt een fietserhatende rijbewijsbezittende vriend me. De haat zit diep, en kennelijk niet alleen bij mij. Fietsers wanen zich tegenwoordig de koning van de weg. Ze zigzaggen tussen auto's, ze fietsen op plaatsen waar dat niet mag, dwingen auto's en bussen om hun tempootje aan te houden omdat ze naast elkaar rijden. En als het onvermijdelijke gebeurt en hen uiteindelijk iets overkomt, schreeuwen ze maar al te graag dat zij de zwakke weggebruikers zijn. Iets wat ik tegenwoordig vaak zie zijn fietsers die zonder handen rijden. Waarom?! Zelfs de bezorgers van Deliveroo heb ik hier al op betrapt, en hun jobomschrijving is toch min of meer 'fietsen'. Door zo'n stoten uit te halen breng je jezelf in gevaar, maar ook je medemens. Als je je handen in je zakken steekt omdat je het anders te koud hebt, koop je maar een extra paar handschoenen. Als je wil antwoorden op een sms'je of een telefoontje doe je dit maar wanneer je bent aangekomen op je bestemming. Als je jezelf te belangrijk acht en het sms'je niet kan wachten, beantwoord die dan aan de kant van de weg. Er zijn letterlijk geen excuusjes om zonder handen te rijden. Tenzij je geen handen hebt natuurlijk, maar dan hoor je überhaupt niet op een fiets te zitten. Doe dus maar gewoon normaal en hou je beide handen op je stuur, zoals het hoort. Willen we dat afspreken?

"Fietsers wanen zich tegenwoordig de koningen van de weg."

Het Circulatieplan moet onder andere zorgen voor meer ruimte voor voetgangers en fietsers, mensen die in het verleden niet voldoende aandacht gekregen hebben. Begrijp me niet 'verkeer'd - ebdem? -, alhoewel ik me er nog niet heel hard in heb verdiept sta ik wel enigszins achter dit initiatief. Toch maak ik me zorgen om mijn eigen gemoedsrust. Kunnen we in plaats van te bitchen tegen Filip Watteeuw niet onze haat richten tegen irritante mensen in het verkeer die nu nog meer vrij spel krijgen om irritant te zijn? Voor zo'n protest wil ik wel uitzonderlijk een spandoek bovenhalen en gaan betogen. Of belemmer ik dan ook het verkeer? 

0
Gemiddeld: 1.8 (5 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Er staan zeker zes taalfouten in dit artikel...

Reactie toevoegen