Veelgestelde vragen bij de on campus examens

Zoals ieder jaar is er geen ontsnappen aan: de examenperiode. Dit jaar kunnen we echter echt van doorzettingsvermogen spreken, aangezien de UGent heeft besloten fysieke examens te organiseren. De coronamaatregelen zijn niet altijd even duidelijk, dus volgt hier een overzichtje.

Belangrijke vragen

"Hoe moet ik mij naar mijn examen begeven?"

De UGent spoort studenten aan zich in de eerste plaats met de fiets te verplaatsen. Als dat niet lukt, sporen ze het gebruik van auto's aan. Pas als deze twee opties niet mogelijk zijn, raden zij het openbaar vervoer aan. Het openbaar vervoer moet dus altijd de laatste keuze zijn. 

"Hoe kan ik de Expo bereiken?"

Voor de Expo gelden dezelfde regels als voor de examens op de campussen: fiets en auto krijgen voorrang, openbaar vervoer moet de laatste optie zijn. Als je met de fiets gaat kunnen we jullie de volgende routes aanraden om de expo vlot te bereiken: Neem de fietsersbrug via de Derbystraat. Of neem via de R4 en de Raymond La Rochelaan het fietspad tot Flanders Expo.

Controleer zeker of je examens hebt in de Expo. Dit varieert sterk per faculteit, richting en jaar. Er worden behoorlijk wat examens voor eerstejaars in de Expo gegeven. Veel eerstejaars hebben nog geen rijbewijs of hebben zelfs geen fiets in Gent, dus bedenk je best op voorhand een methode om veilig op de Expo te geraken.

"Klopt het dat de parking op de Expo betalend is?"

De parkeerplaatsen van de Expo zijn onder normale omstandigheden inderdaad betalend en de UGent heeft nog niet laten weten of studenten hier een uitzondering op zullen krijgen. Wij raden dan ook aan om op voorhand te zoeken naar gratis parkeerplaatsen rond de Expo. Beter een straat of twee stappen, dan ontdekken dat je vijf euro moet betalen om een examen statistiek te mogen maken.

"Hoe zit het met social distancing?"

De UGent laat weten dat de anderhalve meter streng gehanteerd zal worden tijden de examens. Dit wil zeggen dat: 

1) Er een samenscholingsverbod heerst. Mensen mogen niet voor of na het examen samentroepen (lees: hangen aan de trappen van de Blandijn).

2) De studenten stipt op de aanvang van het examen moeten arriveren en meteen na het examen het gebouw zo snel mogelijk moeten verlaten

3) Om contact te vermijden besloten is de ingangen aan de UGent 'eenrichtingsverkeer' te maken. Controleer steeds aan de hand van de pijlen in welke richting je mag stappen.

4) Te allen tijde een afstand van anderhalve meter bewaard moet blijven. Bij toiletten zal er op de vloer bijvoorbeeld een afstand van anderhalve meter worden aangegeven.

"Moet ik zoals gebruikelijk mijn jas en rugzak op een bepaalde locatie in het lokaal leggen?"

Neen, voor één keer is dit niet de bedoeling. Jassen en rugzakken moeten tijdens het examen onder de stoelen of banken van de studenten geplaatst worden, dit om besmetting te voorkomen. De UGent raadt wel actief aan zo weinig mogelijk spullen mee te nemen: dus in het beste geval laat je die jas en rugzak voor één keer thuis.

"Mag ik naar het toilet gaan?"

Zoals bij iedere examenperiode raadt de UGent aan om zo veel mogelijk voor de aanvang van het examen naar het toilet te gaan. Ook in de toiletten moeten de regels van social distancing gerespecteerd worden. Dit wil zeggen dat je afstand moet houden en achteraf zeer grondig je handen moet wassen (Al is het ook wel vrij ranzig als je dat voor corona niet deed, red).

"Moet ik een mondmasker dragen?"

Ja, het is de bedoeling dat je te allen tijde tijdens het examen een masker draagt. De UGent zal zelf mondmaskers voorzien, die voor het examen aan iedere student zullen worden gegeven en na het examen moeten worden weggegooid in een vuilbak. Het is niet toegestaan om zelf een mondmasker mee te nemen.

"Moet ik mijn studentenkaart meenemen?"

Zoals bij ieder examen moet je zeker je studentenkaart meenemen. Door de coronamaatregelen is dat dit jaar extra belangrijk, aangezien je aanwezigheid gecheckt zal worden bij wijze van het tonen van je studentenkaart.

"Wat als ik mijn studentenkaart verloren ben?"

Het is niet mogelijk om nog voor de examens een nieuwe studentenkaart aan te vragen. Daarom is het voor studenten zonder studentenkaart de bedoeling dat zij hun identiteitskaart laten zien.

"Waar kan ik terecht met mijn vragen?"

De UGent heeft recent een pdf online gezet waarin de meeste vragen beantwoord worden. Deze pdf vind je hier, onder de noemer 'Specifieke richtlijnen per type examen'. Verder kun je de UGent ook contacteren, voor algemene vragen kun je terecht bij veiligheid@ugent.be, voor meer algemene vragen kun je jouw eigen faculteit of vakgroep contacteren. Verschillende faculteiten hebben ook al laten weten dat zij zelf nog meer in detail met hun studenten zullen communiceren.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen