Synts, pop en hiphop

Boomtown - dag 3: J. Bernardt, JayMNG & Klangstof

Boomtown dag drie: we zijn bijna in de helft van de festiviteiten op en rond de Kouter. Aan het slotweekend wordt nog lang niet gedacht, met een opgeladen Boompass en een pintje in de hand beginnen we aan een lange muzikale avond. 

J. Bernardt

J. Bernardt

J. Bernardt

J. Bernardt, ook wel gekend als een van de frontmannen van de groep Balthazar, speelde de Handelsbeurs moeiteloos plat. Jinte B. Deprez nam de zaal mee in een wonderlijke symbiose van drums en sythesizers. Het ritme was catchy genoeg om tot dansen aan te zetten, maar een zorgeloos op- en neerhopsen was het niet. De stem van de zanger en de donkere ondertoon die onder het aanstekelijke ritme zaten, zorgden voor een melancholische sfeer die even gemakkelijk naar binnen ging als de drank die velen in de hand hadden. Dat de verwachtingen hoog waren, viel ook al te merken aan de hoeveelheid volk die er stond. De zaal stond helemaal vol, hoewel dat natuurlijk niet altijd een teken van goede smaak is. Deze keer wel dus.

Nha, geen janetten

Jay MNG

In afwachting van Klangstof werden we verrast door jong Brussels geweld. Boomtown zet hard in op de toekomst, zowel de herbruikbare bekers als het jonge Jay MNG zijn hier duidelijke voorbeelden van. Twee rappers sprongen opgefokt rond en quasi op elkaar, hevig gesticulerend en brullend dat zij vooral geen ‘jeanetten’ zijn. Een beetje zielig, vonden we, dat je je als artiest op dergelijke wijze moet profileren. De bijna lege zaal hoopte dat dit voorprogramma een snelle dood zou sterven, zodat het échte werk snel kon beginnen. Diegenen die deze twee rappende snaken wel konden pruimen, waren dun bezaaid (en waarschijnlijk al behoorlijk canard). Democrazy weet duidelijk jonge muzikanten te vinden en bracht Brusselse Hiphop naar de hipste stad van het land.

Geluid particel

Klangstof

Na een podium- en een grote genreswitch kon de laatste zaalact van de dag eraan beginnen. Klangstof bracht goede poppy muziek, maar naar het eind van de set toe leek alles precies hetzelfde. Waar het ene nummer begon of eindigde, viel moeilijk te zeggen. Geen nood om je danspasjes te stoppen, blijven bewegen en af en toe je ogen te sluiten en te genieten. Alles leek één kolkende massa van synthesizers te zijn met bijhorende zang. Het was het soort muziek dat je op het moment zelf kan bekoren maar helaas nadien zeer snel vergeten wordt. Klangstof is net als zand dat door de handen glipt, hoe harder we probeerden een rode draad of raakpunt te vinden, hoe sneller de muziek ons ontglipte. Desondanks een verdienstelijk optreden.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen