Kotgenoten from hell

"De frituurolie kletst daar allemaal uit, allemaal op mij"

Kotgenoten: ze zijn niet vies van muzikale nachten, lichaamssappen op de meest bizarre plaatsen en afwashopen met een gebruikelijk schimmellaagje. Voor pendelaars wellicht eerder onbekend, maar voor de pechvogels onder ons, de kotbewoners, een bikkelharde realiteit.

Het pottenmysterie & de frituurvetaffaire

De gemeenschappelijke keuken is de plaats bij uitstek waar ergernissen vroeg of laat de kop opsteken. Net toen Brent (22), student handelswetenschappen, zijn leven wou beteren en voor een keer de Brug links liet liggen, gebeurde het ondenkbare. "Ik wou op een dag pasta koken. Ik ga naar onze keuken, maar al de potten en pannen zijn weg. Ik heb echter écht wel zin in pasta en absoluut geen zin om die ergens te gaan halen, dus ga ik een voor een op alle deuren van het kot gaan aankloppen om te vragen waar in hemelsnaam al het kookgerief is. De andere kotgenoten weten natuurlijk ook van niets. Vreemd. Uiteindelijk kom ik helemaal boven bij de laatste twee kamers aan, en wat zie ik daar op de gang staan? Minstens vijf gebruikte potten, pannen en een ovenschaal, en natuurlijk waren die nog smerig van vorig gebruik. Ik neem twee potten mee naar de keuken en was ze dan maar uit omdat ze echt vies zijn (ze stonden daar duidelijk al een tijdje). Daarna stuur ik een kwaad berichtje in de groepschat dat – je raadt het nooit – iedereen uiteindelijk genegeerd heeft."

"Een kotgenoot heeft eens gebruikt frituurvet in een kom gegoten en bij het proper gerief gezet"

– Sarah

Niet alleen gebruikte pannen, potten en een sporadische ovenschaal doen de gemoederen al eens hoog oplaaien. Ook met gebruikte kommetjes heeft Sarah (22), studente bio-ingenieur, geen al te beste ervaringen: "Een kotgenoot van mij bakt keivaak bananen of frieten in frituurvet. Die kotgenoot heeft eens gebruikt frituurvet in een kom gegoten en daarna terug in de kast gezet bij de propere kommetjes. Die staan niet op ooghoogte, dus je kan onmogelijk zien wat er inzit. Omdat het bij de propere schaaltjes staat, ga ik er natuurlijk ook van uit dat daar gewoon niets in zit. Nietsvermoedend neem ik een kommetje uit de kast terwijl ik een volledig witte outfit aanheb, en dat bleek dus al snel gevuld met gebruikte frituurolie, met allemaal van die gore bruine en zwarte brokken in. Die frituurolie kletst daar natuurlijk allemaal uit – allemaal op mij. Dus ja, die witte outfit is voor de vuilnisbak, want dat zijn vetplekken die je er niet meer uitkrijgt."

Luidruchtige buren

Kotgenoten met onhygiënische keukenmanieren zijn één ding, maar luidruchtige kotgenoten mogen ook zeker niet onderschat worden. Vraag het maar aan Alexander (19), die toegepaste taalkunde studeert: "Op een donderdagnacht lig ik rustig te slapen op mijn kot, tot mijn bovenbuur plots het geweldige idee heeft om rond een uur of vier 's nachts luid discomuziek te beginnen afspelen. Ik ga in mijn pyjama de trap op om aan te kloppen en te vragen de muziek stiller te zetten. Ik kom daar aan, klop op de deur en wacht even. Er gebeurt niets. Dan hoor ik plots twee stemmen van alles tegen elkaar fezelen, zoals 'Ik ga niet opendoen'. Ik blijf aankloppen, maar er blijft niets gebeuren. Tien minuten later sta ik nog steeds aan die deur te kloppen, staat de muziek nog altijd luid en heeft er nog altijd niemand opengedaan. Uiteindelijk doet mijn kotgenoot toch open en vraag ik om de muziek stiller te zetten, wat die gelukkig ook doet. De dag erna is het enige wat die tegen mij zegt: 'Je had ook gewoon een berichtje kunnen sturen.'"

"Het meest gebruikte woord? Si si siiii!"

– Judith

Conclusie: of je nu fan bent van seventies-discomuziek of niet, soms wil een mens gewoon slapen. Een goede nachtrust was Judith (21), die aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen studeert, echter ook niet gegund: "Ik had een Spaanse kotgenote die op uitwisseling was en een half jaar naast mij verbleef. Mijn bed stond toevallig net naast haar bed, maar dan met zo'n superdunne muur ertussen, zo eentje die precies van karton gemaakt is. Nu wil het toeval dat zij een Nederlands lief had, die ook vaak langskwam. Allemaal leuk en wel, maar ik denk dat ze beiden een ietwat hoge seksdrive hadden. Ik heb namelijk vaak nachten wakker gelegen van een Spaanse en een Nederlander die seks hadden enkele centimers van mij vandaan. Het meest gebruikte woord? Si si siiii!"

Werkelijk elke kotstudent leeft dus wel samen met een gortige, schreeuwerige of misschien zelfs kleptomanische kotgenoot. Denk je van niet? Dan ben jij het misschien wel.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen