Gent Jazz: Haiku met Jaguar x2

Een interview met Jaguar Jaguar

Bijna exact één jaar bestaat ze, de jongste telg uit het Belgische muzieklandschap, Jaguar Jaguar. Nochtans zijn deze vijf heren geen onbekende gezichten meer binnen de scene. Je zag ze eerder al afzonderlijk optreden in de AB of op Rock Werchter, maar sinds een bekeringsreis naar Spanje vormen ze een hechte muzikale familie.

De sound van hun debuut-ep 'Montjoi' kan je beschrijven als zomerse dreampop in een funky jasje. Deze Gentwerpse band gaat door het leven zonder frontman en bestaat uit Dries Meeus, Emiel Raeymaekers, Jasper Segers, Ruben Vanhoutte en Thomas Lauwers. Bij aanvang van het interview was het voor de journaliste ter plekke een hele karwei om te onderscheiden wie nu wie precies was. Na een kort spelletje ‘plaats de juiste namen bij de juiste hoofden’, dat jullie trouwens hieronder ook kunnen proberen, was het tijd voor de serieuzere vragen.

Van waar halen jullie de inspiratie voor jullie teksten?

Thomas: “Moeilijke vraag. Ik heb altijd wel een soort verhaal in m’n hoofd en dan probeer ik rond dat idee te cirkelen om het op een zo goed mogelijke manier over te brengen. Het is een ingewikkelde zoektocht om dat passend te combineren met de muziek, want vaak wordt dat eerst geschreven. Dus we beginnen met een sound, en dan probeer ik daar zang en teksten rond te schrijven. Dat is vaak moeilijk, maar juist extra leuk wanneer het lukt.”

Is voor jullie de inhoud van de teksten dan secundair aan de sound die jullie willen creëren? 

Thomas: “Je streeft automatisch naar iets evenwichtigs en dat komt onbewust wel samen. Je zou het het zoeken naar een symbiose tussen tekst en muziek kunnen noemen.”

In recensies worden jullie vaak met andere Belgische bands vergeleken, maar laten we het eens wat internationaler bekijken. Van welke internationale bands krijgen jullie inspiratie en goesting om eraan te beginnen? 

Dries: “James Blake. Dat was voor mij de reden om zelf een synthesizer te kopen. Toen probeerde ik ook James Blake te worden, wel ja, nu nog altijd een beetje. De grootte heb ik zeker al mee, hij is namelijk 1m 97. Ik ben 2 meter. Ik ben dus groter dan James Blake.”

Thomas: “De muzieksmaak van ons allen matcht sowieso wel, maar we hebben ook elk onze eigen interesses en dat brengen we allemaal samen in Jaguar. Er is dus in ieder geval niet één band waarop je ons kan vastpinnen.”

Jullie hebben afgelopen maand een muzikaal tripje gemaakt naar Frankrijk. Hoe zou je deze reis kunnen vergelijken met jullie eerste reis naar Spanje? 

“Toen we naar Spanje vertrokken wisten we nog niet waar we moesten zijn. Toen bestond Jaguar nog niet. We zijn gewoon naar Spanje gegaan met de mindset van ‘we zien wel wat eruit komt’. Nu in Frankrijk was Jaguar er wel al, dat was denk ik het grote verschil.”

“Vooral de andere omgeving doet wel iets. In Spanje was dat aan het water zitten met zon en palmbomen in het Zuiden. Nu zaten we eerder in een soort Twin Peaks-achtig klein dorpje met bossen met veel regen. Eentje met slechts 300 inwoners. Welnu, 305 inwoners toen wij er waren. Dus ja, de locatie was zeker wel bepalend voor de sound. Dit zal wel wat anders klinken dan de vorige plaat. Minder zomers, maar niet minder exotisch.”

Als studentenblad hebben wij natuurlijk een vraag voor de enige student onder jullie, drummer Ruben. Jij studeert volgend jaar af aan het Conservatorium hier in Gent. Wij vroegen ons af welk advies je hebt voor studenten die graag hun studies willen combineren met muziek.

Ruben: “Ik ben naar Gent gekomen en heb eigenlijk gekozen voor een richting die mij niet te veel tijd ging kosten. Da's misschien de domste tip die ik kan geven, maar ik heb echt het gevoel dat het werkt. Zo heb ik weinig gestudeerd de afgelopen jaren, maar voornamelijk op café gezeten; niet om te drinken, maar om te netwerken en te spelen. Door me vaker te begeven onder de muzikanten heb ik een eigen richting gevonden en uitgezocht wat ik zelf interessant vind. Daarvoor is Gent echt een geschikte stad, je loopt altijd wel iemand tegen het lijf hier. Volgens mij is dialoog over muziek verrijkender dan de hele tijd zitten studeren over muziek op je kamer. Uiteraard kan je dit advies niet doortrekken naar andere niet-muzikale richtingen. Ik denk niet dat als je geneeskunde studeert, je er beter van wordt op café.”

Nu, als laatste vraag, jullie spelen vandaag als afsluiter op Gent Jazz. Naar welke andere artiesten van de gehele line-up van Gent Jazz zouden jullie gaan luisteren? 

Ruben: “Die van daarnet, ESINAM, was zot goed. Daarnet zijn we even gaan luisteren en het zat gewoon zo goed in elkaar. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ze had me meteen mee. Heerlijk hoe experimenteel en eigenzinnig het is.”

Dries: “Moest ik iemand van vroeger kunnen kiezen, dan was het Kamasi Washington. Die stond dit jaar ook op Couleur Café, maar ik was er toen niet.”

Jasper: “Vorig jaar heb ik hier een van de beste optredens ooit gezien, namelijk dat van David Byrne. Ik was volkomen weggeblazen. Zijn conceptuele performance bestond uit een leeg podium, maar de muzikanten performen gewoon op het podium met hun instrument bij zich. Daarnaast dansen ze ook de hele tijd. Die show was zo compleet uitgewerkt en next level, dat ik er echt een paar weken niet goed van was."

Bandleden vullen aan: "Zeg maar eerder een paar jaar, zo elke morgen bij het ontbijt."

Jasper: "Maar ja, die show voor een optreden opzetten, werkt ook echt. Ik ga dat straks voor ons optreden ook eens doen in de backstage. Let maar goed op."

"Ik ben groter dan James Blake." - Dries Meeus

Om af te ronden heb ik een opdrachtje voor jullie. In een eerder inteview las ik dat het volgens jullie ondertussen zo ver is gekomen dat anderen jullie verhaal al beter konden vertellen dan jullie zelf. Hierbij krijgen jullie de kans om eindelijk zelf eens jullie verhaal doen, maar here's the trap: het moet in een haiku. Die bestaat uit 3 regels, waarvan de eerste uit 5 lettergrepen, de tweede uit 7 en de derde weer uit 5 lettergrepen bestaat.

Ziehier enkele flarden van hun enthousiaste brainstormsessie:

Hoeveel lettergrepen zitten er in jaguar?

Jaguarjagu

War zon?

Wij zijn groter dan James Blake

Niet minder zomers

Minder zomers maar

Niet minder exotisch-er

Jaguarjagu

Niet minder exotisch-ja

Guar jaguar

Eddy Wally

Jaguar plus één

Groetjes Jaguar

Het finale resultaat van hun haiku kan je vinden op onderstaande foto.

Voor de meerstemmig gezongen versie van de haiku, check de Facebook-pagina van Schamper.

En wat gaan jullie straks nog doen? Aangezien jullie pas redelijk laat gaan optreden, als laatste van de avond na headliner Sting.  

(Het noodlot wou dat Sting daarna last minute heeft afgezegd, en hierdoor bevat de volgende alinea achteraf gezien een dubbele ironische laag, red.)

Ruben: "Nu ja, ik had daarnet al met Sting gebabbeld en die zei dat hij ging komen kijken naar onze show. Hij vertelde dat hij nog wat tips and tricks nodig had om het volk te entertainen. Ik zei tegen hem dat hij maar eens moest komen kijken naar ons. Dat dansje uit onze video clip van So Long hebben we hem ook getoond. Dus als je Sting straks dat dansje ziet doen, je weet van waar hij het heeft."

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen