Beveren is het topje van de ijsberg

Dit weekend was David het slachtoffer van queerfoob geweld, ditmaal fataal.

Queers werden nog maar eens met hun neus op het feit gedrukt dat ze niet gelijk zijn. Ons huis is voor de zoveelste keer in brand gestoken en we moeten er maar mee leven. Na Malta is België het meest holebivriendelijke land in Europa volgens de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA). Laat het duidelijk zijn: beter is daarom nog niet goed.

Ervan uitgaan dat België bijna geen queerfobie meer kent, is de grootste fout die vandaag gemaakt wordt. Queerfobie gebeurt vaak veel implicieter en is een dagelijks fenomeen. Elke dag maak je afwegingen over wat je al dan niet deelt met de wereld. Wat je deelt, gaat altijd gepaard met het risico om nageroepen te worden of erger. Dit is geen discussie: wie je bent, dat kan je niet kiezen. Had ik als kind kunnen kiezen voor een makkelijker leven, dan had ik dat zeker gedaan. De dictatoriale genderrollen van een heteronormatieve maatschappij moeten volgen om niet neergeslagen te worden, dat kan je in geen enkele context onder de noemer "gelijkheid" brengen.

Een betere toekomst begint bij het actief optreden tegen queerfobie. Practice what you preach. Toon dat je bereid bent om het werk te verrichten dat zo broodnodig is bij het aanvechten van discriminatie. Durf op te komen voor ons, steun een vzw, neem deel aan protesten, enzovoort. Zeggen dat je "geen probleem hebt met homo's" of  "trans personen moeten kunnen leven zoals ze zijn" is niet genoeg. Met melige quotes ga je geweld niet verhinderen. We vragen meer.

Beveren is het topje van de ijsberg. Gelijkheid, veiligheid, respect: het werk is nog niet gedaan.

Wij zijn uw vrienden, uw collega's, uw familie. Wij zijn David.

Teken de petitie van WJNH voor een beter beleid tegen gaybashing.

Voor vragen over gender en seksualiteit kan je terecht bij Lumi.

Haat en discriminatie kan gerapporteerd worden bij Unia.

0
Gemiddeld: 5 (4 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Mooi verwoord, Felix!

Reactie toevoegen