Wat als ... Cupido meermaals raak schiet?

Over het leven als polyamorist

Voor polyamoristen is er geen prins op het witte paard. Eentje is immers geentje. Zij verwerpen het idee van 'de ene ware liefde' en kiezen resoluut voor meerdere relaties. Hoe doen ze dat toch?

Annabelle Standaert, medeoprichtster van de organisatie Polyamory Belgium, hielp me graag van mijn NOOB-gehalte af.

In onze westerse maatschappij is monogamie nog steeds de norm. Als leden van Polyamory Belgium breken jullie hier echter mee. Waarom werkt de mainstream relatie niet voor jullie?

"Dat is voor iedereen anders. Sommige leden kunnen niet monogaam zijn. Andere wel, maar zij kiezen er bewust voor om dat niet te zijn. Ik heb op een bepaald moment in mijn leven heel veel vrijheid voor mezelf gecreëerd. Die wou ik niet meer afgeven. Het is ook toen dat ik interesse gekregen heb in polyamorie. Als ik nu een relatie opbouw, dan kan ik mijn gevoelens hun natuurlijke gang laten gaan. Er worden geen restricties opgelegd omwille van het feit dat ik al een partner heb."

Hangt de keuze voor polyamorie vaak samen met bindingsangst? 

"Voor een bepaald aantal leden is dat wel het geval, maar bindingsangst is niet de hoofdreden. Wel komt polyamorie vaak voort uit een gefaalde monogame relatie. Enerzijds zijn er mensen die zich in zo’n relatie doodongelukkig voelen omdat ze een bepaald deel van hun persoonlijkheid geen plaats kunnen geven, anderzijds merken sommigen dat ze niet monogaam kunnen zijn omdat ze steeds weer vreemdgaan."

Maakt men dan geen misbruik van de identificatie als polyamorist om vreemd te mogen gaan? 

"Oh ja, absoluut. Je hebt altijd mensen die vreemdgaan en zeggen: “Ja, ik ben polyamoreus, maar mijn vrouw weet da nie.” Da’s bullshit. Onze definitie van polyamorie is het openstaan voor meer dan één intieme band tegelijkertijd, op een ethische manier en mits toestemming van alle betrokken partijen. Dat is in het geval van vreemdgaan niet zo. Ook draait het bij ons niet gewoon om de seks. Wij focussen vooral op romantische relaties."

Hoe kan je een evenwicht vinden tussen die verschillende romantische relaties? 

"Daarvoor zijn er tal van manieren. De hiërarchische is er één van: je hebt zowel een primaire partner als secundaire partners met wie je geen “huisje-tuintje-boompjedingen” doet. Anderen kiezen dan weer voor egaliteit en willen hun partners op hetzelfde niveau houden. Natuurlijk hebben degenen met wie je een relatie hebt ook nog inspraak. Het valt te vergelijken met Knex: je geeft vorm aan je relaties zoals je wil en kan deze vorm steeds aanpassen aan de persoon met wie je bezig bent."

Ontstaat er dan geen jaloezie tussen de partners? 

"Ik merk dat jaloezie door de media op een zeer rare manier wordt voorgesteld: als een groen, onoverwinnelijk monster dat mensen dingen laat doen die ze niet willen en dat zelfs aandoenlijk is omdat het getuigt van de liefde voor een ander. Die dingen zijn niet waar! Jaloezie is een secundair gevoel dat meestal uit angst of onzekerheid voortkomt. Zodra je weet wat er precies onder die jaloezie zit, volgt een proces waarin je ermee leert omgaan."

Het is waarschijnlijk ook een heel proces om vandaag de dag voor polyamorie uit te komen. 

"Inderdaad. Ik ben bijvoorbeeld biseksueel én polyamoreus. Als mensen over de beide horen, dan doet die biseksualiteit er niet meer toe. Ook als ik mensen op café ontmoet krijg ik vaak de vraag: “En, doet ge nog iets vanavond?” Zij denken dat ik met jan en alleman in bed kruip, wat niet het geval is. Het is gewoon iets dat heel snel over ons gedacht wordt. Onze relaties worden vaak niet als serieus of toegewijd beschouwd. Maar in feite zijn ze even belangrijk als eender welke monogame relatie. Wij hebben er gewoon meer."    

"Onze relaties worden vaak niet als serieus of toegewijd beschouwd" - Annabelle Standaert

Maar als je meerdere relaties hebt, moet je je liefde toch verdelen over je partners?

"Dat is een vooroordeel dat in de media sterk gepromoot wordt. Daar heerst het idee dat liefde iets schaars is: je hebt er een bepaalde hoeveelheid van en hoe meer je ervan weggeeft, hoe minder je voor anderen overhoudt. Ik heb zelf echter gemerkt dat hoe meer liefde ik geef en krijg, hoe meer ik er heb. Ons aandeel aan liefde is in principe oneindig, maar onze tijd en energie natuurlijk niet. Als je een voltijdse job hebt, heb je weliswaar minder tijd die je in je relaties kan steken."

"Ons aandeel aan liefde is in principe oneindig, maar onze tijd en energie natuurlijk niet" - Annabelle Standaert

Een voltijdse job en meerdere partners; is het nog haalbaar om een gezin te stichten? 

"Eigenlijk doe je wat je wil. Als je een relatie hebt met drie mensen die elkaar ook graag zien, kan je men hen samenwonen in een huis dat groot genoeg is en kinderen krijgen die je samen opvoedt. Dat is geweldig! Het moeilijkere aspect is dat het aan de schoolpoort nog niet echt aanvaard wordt. Ook treden er problemen op met het erfrecht en het voogdijschap. Maar voor de rest …"

Probeert Polyamory Belgium iets te veranderen aan deze wettelijk bepaalde beperkingen? 

"Als je terugblikt op de geschiedenis, zie je dat monogamie pas de norm werd toen het erfrecht werd doorgedreven. Toen kon men namelijk enkel weten wie de vader was als de moeder slechts met één man seks had. Daarvoor was er maar weinig sprake van monogamie. Het is iets dat aangeleerd is, wat natuurlijk niet betekent dat iedereen nood heeft aan polyamorie."

"Monogamie is iets dat aangeleerd is" - Annabelle Standaert

Ten slotte: waar kunnen polyamoristen elkaar vinden? 

"Eerst en vooral hebben wij een forum op Facebook. Deelnemen kan via www.facebook.com/polyamorybelgium of www.bit.ly/polyletter. Daarnaast organiseren we maandelijkse baravondjes in Gent, Antwerpen en Brussel. Elke drie maanden vindt er een iets formeler event plaats, een discussieavond waar steeds op een bepaald aspect van polyamorie wordt ingezet. Nieuwsbrieven hebben we ook en binnenkort wordt onze website gelanceerd."

Annabelle Standaert en vele anderen spreken op het I-Brain festival, met dit jaar als thema Lust en Liefde op 27/11. Meer info op www.breinwijzer.be/i-brain

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Hallo, ik ben een man met Belgische identiteit die verliefd geworden is op 3 Afrikaanse vrouwen uit 3 verschillende landen. Nu wil ik hen naar belgie halen om bij mij te wonen. Kan dit ? En kan ik met alle drie wettelijk samenwonen? Vriendelijke groeten, Pedro De Bruyne,

Reactie toevoegen