Het Lam Gods: tussen verleden en toekomst

Het bekendste kunstwerk op Gentse bodem is zonder meer het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Menig toerist ging het al eens bezoeken, maar (ingeweken) Gentenaren hebben het misschien nog geen kans gegeven. Is dat terecht?

De Sint-Baafskathedraal, een van de drie welbekende torens in het centrum, herbergt een meesterwerk. Het wereldwijd bekende altaarstuk dat eigenlijk de naam 'De aanbidding van het Lam Gods' draagt, bestaat uit maar liefst twaalf panelen, samen goed voor een imposant kunstwerk van meer dan drie meter op vier meter. Al sinds 1432 siert het veelluik, enkele onderbrekingen buiten beschouwing gelaten, de muren van de Gentse kathedraal. 

Is augmented reality beter dan de realiteit?

Wanneer je toekomt in de kathedraal, krijg je een VR-bril opgezet en volg je veertig minuten lang een rondleiding in de crypten van de kathedraal. Een vliegende theepot neemt je mee naar het atelier van de gebroeders Van Eyck en laat je kennismaken met Joos Vijd en Lysbette Borluut, het koppel dat het altaarstuk bestelde voor hun persoonlijke kapel. 

De virtualrealityervaring – of eigenlijk augmented reality, want je ziet nog rondom je – voegt niet bijzonder veel toe aan het bezoek. Het Lam Gods is op zich al indrukwekkend genoeg en de Sint-Baafskathedraal heeft genoeg te bieden waarvoor je geen onpraktische headset moet dragen. Als de uitleg op bordjes stond of in video's getoond werd, zouden de bezoekers ook minder vaak tegen elkaar lopen. De theepot heeft wel een bepaalde charme en de maquette waarin je de bouw en evolutie van de kathedraal ziet, is zeker een fijne toevoeging aan het bezoek.

Wie meer wil weten over het werk en de symboliek erachter neemt maar best een bevriende geschiedenisstudent mee

Dat bezoekers tijdens de veertig minuten durende rondleiding weinig uitleg over het kunstwerk zelf krijgen, is een gemiste kans. Wie meer wil weten over het werk en de symboliek erachter neemt dus maar best een bevriende geschiedenisstudent mee.

De prijs van een bezoek is zeker niet min: voor een bezoek vergezeld door een vliegende theepot ben je zestien euro kwijt. Alleen het Lam Gods bezoeken zonder augmented reality? Dan kost het nog altijd twaalf en een halve euro. Als student krijg je geen korting. Dat de augmented reality het bezoek specialer maakt, staat buiten kijf, maar de vraag rijst of het de inkomprijs waard is.

Plan maar snel een uitstap naar het MSK

Niet alle originele panelen vallen momenteel te bewonderen in de Sacramentskapel en dat ligt niet alleen aan het gestolen paneel van De Rechtvaardige Rechters. Al sinds 2012 wordt het magnum opus van de gebroeders Van Eyck gerestaureerd in het MSK. Nog tot 2026 moet je dus naar het Citadelpark afzakken om alle originele panelen, of toch die waarvan we weten waar ze zich bevinden, te bewonderen. De restaurateurs kan je tijdens de week live aan het werk zien en dat alleen is de ticketprijs voor jongeren van tweeënhalf euro meer dan waard. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen